Record 1 november + mogelijk warmste novemberdag ooit

01/11
2014
Records
Het dagrecord voor 1 november stond verre van scherp. Op deze datum was het in De Bilt tot op heden namelijk nooit warmer geweest dan 17,3 graden. Het record voor heel november staat een stuk hoger. Op 3 november 2005 werd het in De Bilt 18,7 graden en ook de nummer 2 plek is met een ruime 18-er bezet (18,3 graden op 4 november 2011). Maar het is zeker niet uitgesloten dat we deze zaterdag zelfs ook in de buurt van dat ‘all time’ temperatuurrecord gaan komen. Hier kan je de laatst gemeten temperatuur in De Bilt op de voet volgen.

In het zuidoosten van het land ligt het kwik inmiddels rond 20 graden. Bijzondere hoge temperaturen. Van de officiële meetstations van dit moment hebben alleen Eindhoven en Maastricht een temperatuur van 20,0 graden in november wel eens bereikt of overschreden. Eindhoven, waar gemeten wordt sinds 1951, slechts éénmaal. Dat was op 7 november 1955. Toen werd het 20,1 graden. (Update 13.00 uur: Zojuist is in Brabant het ‘all time’ temperatuurrecord voor november verbroken. Op meetstation Eindhoven bereikte het kwik rond kwart voor één een temperatuur van 20,2 graden. Het oude record van 20,1 graden kwam uit 7 november 1955.)

Maastricht heeft een veel langere meetreeks – vanaf 1906 – en ligt voor dit soort extreme temperaturen in deze fase van het jaar wat gunstiger (zuidelijk en wat hoger gelegen, dichterbij de warme lucht op grotere hoogte). Maastricht heeft tot vandaag in november ooit 7 keer de barrière van 20,0 graden bereikt of overschreden. Hoogste waarde tot nu toe is geweest 21,1 graden op 4 november 1994. Het dagrecord voor 1 november staat daar overigens ook heel hoog, met 20,7 graden in 1943.

2014
Het warme weer van dit moment past goed in dit bijzonder warme jaar 2014, waarin tot nu toe (uitgaande van landelijk hoofdstation De Bilt) alleen augustus koeler dan gemiddeld verliep en alle overige maanden te warm.

Het zeer warme jaar is het gevolg van een combinatie van factoren. Ten eerste is het de afgelopen decennia gemiddeld steeds warmer geworden, waardoor records uit het verleden makkelijker dichtbij komen in gevallen dat we te maken hebben met een warm stromingspatroon. En juist dat stromingspatroon is dit jaar zeer hardnekkig. Een veel groter deel van het jaar dan normaal hebben we te maken gehad met zuidelijke tot zuidwestelijke bovenluchtstroming en hoge temperaturen. Alleen augustus onttrok zich hier tot nu toe echt aan. Ten slotte is ook het zeewater een stuk warmer dan normaal, deels ook veroorzaakt door het warme weer.

Bronnen: MeteoGroup, KNMI

Datum: zaterdag 1 november 2014, 13:24
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Eindhoven, Limburg, Maastricht, Noord-Brabant, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry