‘Meer dan zonnepanelen nodig’

30/10
2014
Organisator prof. dr. Marcus Düwell van de Universiteit Utrecht noemde klimaatverandering een mensenrechtenschending. Hij stelt: ‘Het leven van onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen wordt drastisch beïnvloed door te verwachten klimaatverandering en de uitputting van schaarse grondstoffen. Toekomstige generaties zijn voor een menswaardig leven aangewezen op toegang tot schone lucht en natuurlijke hulpbronnen. De rechten van toekomstige generaties worden nu, doordat de focus van de politiek gericht is op de korte termijn, onvoldoende gewaarborgd.’

Reactie PvdA en CDA

PvdA’er Vos stelde dat ‘de klimaatverandering nog veel groter is dan de gemiddelde krantenlezer beseft’. Volgens CDA-voorzitter Peetoom moeten overheden hun bestuurlijke logica niet alleen inruilen voor het perspectief van burgers, maar ook voor het perspectief van kinderen en kindskinderen. ‘Rentmeesterschap vergt meer dan zonnepanelen op het dak’, aldus Peetoom. Het CDA merkte daarbij wel op dat bij de vertegenwoordiging van toekomstige generaties aansluiting gevonden moet worden met huidige instituties.

Worldconnector en dagvoorzitter Jan van de Venis benadrukte dat binnen de huidige instituties een aantal levensbelangrijke taken blijven liggen: ‘Dit kan een Ombudsman Toekomstige Generaties met een specialisme op duurzaamheid veel beter oppakken’. Volgens Urgenda erkent de staat zelf dat er jarenlang onvoldoende wordt gedaan: ‘Onze rechtszaak onderstreept de noodzaak om nu echt politieke stappen te nemen.’ De voormalige Ombudsman Toekomstige Generaties van Hongarije, Sandor Fulop, liet zien hoe hij in Hongarije als ombudsman onafhankelijk klachten in behandeling kon nemen, gevraagd en ongevraagd advies kon uitbrengen en samen kon optrekken met maatschappelijk middenveld. Hij benadrukte hoe andere landen en regio’s in Europa en de wereld al veel verder zijn dan Nederland op institutioneel gebied. Samen met Düwell presenteerde Fulop een reeks randvoorwaarden voor de vertegenwoordiging van toekomstige generaties in Nederland.

Europees onderzoeksprogramma

Onder leiding van het Ethiek Instituut van de Universiteit Utrecht bestudeerden Europese wetenschappers in het European Science Foundation project ‘Rights to a Green Future’ de vraag hoe het recht behulpzaam kan zijn bij de bescherming van toekomstige generaties. Ethici, juristen, economen en (voormalige) beleidsmakers uit heel Europa werden bij elkaar gebracht met het oog op een gezamenlijke onderzoeksagenda. Deze bijeenkomst in Nieuwspoort was de eerste in een reeks van twee bijeenkomsten gericht op politiek debat en het aangaan van maatschappelijke partnerships. In de zomer van 2015 presenteert het Europees netwerk een rapport dat ingaat op de onderzoeksagenda en invulling geeft aan de belangrijkste dilemma’s.

Datum: donderdag 30 oktober 2014, 12:37
Bron: Universiteit Utrecht
Categorie: Wetenschap
Tags: Hongarije, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry