Aardwetenschapper Sierd Cloetingh is benoemd tot universiteitshoogleraar

29/10
2014
Cloetingh speelt ook een belangrijke rol binnen het strategische thema Duurzaamheid van de Universiteit Utrecht. Als programmadirecteur is hij verantwoordelijk voor het bewaken en verder ontwikkelen van de samenhang van het onderzoek binnen dit thema.

Het Utrechtse onderzoek binnen het thema Duurzaamheid richt zich op de overgang naar een samenleving die ecologisch, economisch en sociaal in balans is. In Utrecht komt de kennis over de aarde en het klimaat, over water, biodiversiteit, energie, milieuvraagstukken en stedelijke ontwikkeling bij elkaar.

Sierd Cloetingh

Prof. dr. Sierd Cloetingh (1950) behoort met zijn ruim 300 wetenschappelijke publicaties tot de wereldtop van de tektoniek. Als hoogleraar begeleidde hij inmiddels meer dan 70 promovendi. Hij is Academiehoogleraar en lid van de KNAW. En als zojuist benoemd vice-president van de European Research Council (ERC) en president van de Academia Europaea (de Europese KNAW) vervult Cloetingh een sleutelrol in de internationale wetenschappelijke wereld.

Cloetingh is editor-in-chief van het internationale, wetenschappelijke tijdschrift Global and Planetary Change en stond aan de basis van het grote Europese aardwetenschappelijke programma TOPO-EUROPE, met 23 deelnemende landen en zestig jonge onderzoekers, promovendi en postdocs.

Voor zijn wetenschappelijke verdiensten ontving Cloetingh vijf internationale eredoctoraten en verschillende onderscheidingen, o.a. in 2005 de Franse onderscheiding Chevalier dans l’Ordre national de la Légion d’Honneur en in 2014 de koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Datum: woensdag 29 oktober 2014, 10:29
Bron: Universiteit Utrecht
Categorie: Wetenschap
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry