Verdubbeling aantal Verklaringen Omtrent Gedrag in de sport

23/10
2014
Het aantal Verklaringen Omtrent Gedrag (VOG) in de sport is het afgelopen jaar verdubbeld, van 5126 naar 10.251. Dat blijkt uit de monitor ‘Naar een Veiliger Sportklimaat’ (VSK). Deze is vandaag door minister Edith Schippers van Sport aan de Tweede Kamer aangeboden. Naast de verdubbeling van het aantal VOG’s blijkt onder meer dat 30 procent van de sportverenigingen inmiddels een veiligheidsprotocol heeft en 8000 scheidsrechters een weerbaarheidstraining hebben gevolgd. Tevens zijn in het amateurvoetbal vorig jaar 40.000 tijdstraffen opgelegd en is het aantal excessen in het voetbal met 12 procent gedaald.

‘Het afgelopen jaar zijn flinke stappen gezet. Je merkt echt dat het onderwerp leeft. Ik vind het heel mooi om te zien dat mensen in alle geledingen van de sport; ouders, coaches, bestuurders en amateur – en topsporters zich inzetten om sport leuker en veiliger te maken’, aldus Schippers. ‘Maar we zijn er nog niet, ook de komende jaren zullen we ons volop blijven inzetten tegen geweld en intimidatie op en rond het sportveld.’

Naar een Veiliger Sportklimaat

In 2011 is Edith Schippers in samenwerking met de sportbonden en NOC*NSF gestart met het actieplan `Naar een Veiliger Sportklimaat’. Tal van activiteiten zijn sindsdien opgestart. Voorbeelden hiervan zijn Tv-Sportplezier, theatervoorstellingen gericht op clubbestuurders en ouders, spelregelcursussen voor de jeugd, de Week van de Scheidsrechter, uniformering van het tuchtrecht en de samenwerking tussen de KNVB en Halt. Ook zijn er tal van cursussen en opleidingen gericht op sportiviteit en respect beschikbaar voor bestuurders, trainers, coaches, begeleiders en scheidsrechters.

Ambassadeurs

Diverse bekende topsporters en bestuurders zijn ambassadeur in het programma VSK. De ambassadeurs zetten zich in voor thema’s die hen aanspreken en doelgroepen die hen na aan het hart liggen. Jan Siemerink en Minke Booij zijn gekoppeld aan het nieuwe platform voor ouders: Tv-Sportplezier. Ook Adam Maher (voetbal), Michael van Praag (KNVB), Ruben Houkes (judo), Mara Moberg (rugby), Kevin Blom (voetbalscheidsrechter), Floris Evers (hockey) en Daphne Koster (voetbal) zetten zich als ambassadeur in voor een veiliger sportklimaat.

Website Veilig Sportklimaat

Meer informatie over het programma Naar een Veiliger Sportklimaat en de activiteiten kunt u vinden op www.veiligsportklimaat.nl.

VOG’s in de sport worden tot 1 januari vergoed door NOC*NSF. Staatssecretaris Teeven (VenJ) heeft eerder besloten dat VOG’s voor sportvrijwilligers vanaf 1 januari 2015 gratis zijn. Meer informatie over het aanvragen van VOG’s voor sportverenigingen, zie: http://www.nocnsf.nl/vog/.

Datum: donderdag 23 oktober 2014, 14:04
Bron: Ministerie van VWS
Categorie: Algemeen
Tags: Praag, Tsjechië

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry