80 miljoen extra voor armoedebestrijding

22/10
2014
Inkomensgrens voor minimaregelingen verruimd

Amsterdam stelt de komende vier jaar 20 miljoen extra per jaar beschikbaar om meer mensen met een laag inkomen te ondersteunen. Ook wordt de inkomensgrens voor minimavoorzieningen verhoogd van 110 procent naar 120 procent van het wettelijk sociaal minimum[1]. Amsterdam bereikt daarmee ongeveer 15.000 extra huishoudens, een groep die voor een groot deel bestaat uit werkende Amsterdammers en schoolgaande kinderen. De plannen zijn onderdeel van het Verdeelvoorstel Armoedemiddelen. Naast verruiming van de inkomensgrens komt er ook een gratis aanvullend ziektekostenpakket en wordt de identiteitskaart voor mensen met lage inkomens vergoed. Het Kindpakket en het gratis openbaar vervoer van minimaouderen wordt de komende jaren voortgezet.

[1] Het wettelijk sociaal minimum is het bedrag dat mensen minimaal nodig hebben om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Het bedrag, dat twee keer per jaar wordt vastgesteld door de overheid. 110 procent van het wettelijk sociaal minimum is voor een gezin, onder de pensioengerechtigde leeftijd, €21.068,00 per jaar (fiscaal bruto). 120 procent is €22.983,00. Voor een alleenstaande is 110 procent €16.166,00 en 120 procent €17.636,00.

Arjan Vliegenthart, wethouder Werk, Inkomen en Participatie: “ Veel Amsterdammers met een minimuminkomen komen elke maand tekort. Hierdoor kunnen kinderen niet op schoolreisje en leven anderen in een isolement. Dat willen we niet in deze stad. Hier moet iedereen mee kunnen doen.”

Meer kinderen doen mee
Ongeveer 6.500 kinderen, waarvan 5.000 schoolgaande kinderen, profiteren straks van de verruiming van de inkomensgrens voor minimaregelingen. Een derde van het budget voor de minimaregelingen komt straks direct ten goede aan kinderen via het Kindpakket en de PC-regeling. Ook kunnen zij een beroep doen op de Scholiervergoeding, om bijvoorbeeld schoolboeken, contributie voor sportverenigingen en huiswerkbegeleiding te bekostigen. Daarnaast zijn kinderen straks beter verzekerd, omdat hun ouders gebruik kunnen maken van de gratis aanvullende ziektekostenverzekering en kunnen zij meer sport- en cultuuruitjes ondernemen met de Stadpas.

Nieuwe doelgroep voor een derde werkende Amsterdammers
Op dit moment hebben circa 83.000 huishoudens recht op voorzieningen voor mensen met een laag inkomen. Met de nieuwe voorstellen komen daar 15.000 huishoudens bij; een toename van 4 procent van het totaal aantal Amsterdamse huishoudens. Dit betreft onder andere 8.000 pensioengerechtigden, arbeidsongeschikten en chronisch zieken en 5.000 werkende Amsterdammers.

Effect armoedebeleid Amsterdam
Het Nibud onderzocht eerder wat het effect is van de minimaregelingen op Amsterdammers met een laag inkomen. Uit het onderzoek blijkt dat het ook voor huishoudens met een inkomen boven de 110 procent van het sociaal minimum moeilijk is rond te komen. Een werkend echtpaar met twee kinderen en een inkomen tot 120% van het wettelijk sociaal minimum komt bijvoorbeeld iedere maand ruim 200 euro tekort. Met het verhogen van de inkomensgrens van het armoedebeleid wil het college ook deze groepen ondersteunen. Uit de Nibud-rapportage blijkt verder dat de verhoging van de inkomensgrens zelden leidt tot een inkomensval als mensen vanuit de uitkering een betaalde baan krijgen.

Verdeelvoorstel Armoedemiddelen 2015
De plannen zijn onderdeel van het Verdeelvoorstel Armoedemiddelen. Het voorstel is een nadere toedeling van de middelen die in de gemeentebegroting 2015 zijn opgenomen voor armoedebestrijding. 12 november wordt het voorstel in de commissie Werk en Economie besproken en op 26 november in de gemeenteraad.

Pb-171

Datum: woensdag 22 oktober 2014, 10:27
Bron: Gemeente Amsterdam
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry