Live-blog zeer onstuimig etmaal

21/10
2014
Vorig jaar herfst hadden we twee opvallende stormen die over Nederland raasden. De eerste vond plaats op 28 oktober en de tweede op 5 december, al snel omgedoopt tot ‘Sinterklaasstorm’. Vandaag en morgen krijgen we voor het eerst in de herfst van 2014 te maken met onstuimige omstandigheden. Of het ook echt tot een officiële storm (op meerdere kuststations een uurgemiddelde van windkracht 9) gaat komen, is nog onzeker. We houden je van alle verwachtingen en observaties op de hoogte, in dit live-blog.

Update 10.35 uur

Wat vooral opvalt bij de weersituatie van vandaag, zijn de zeer hoge windsnelheden in de onderste 1000 meter van de atmosfeer. Vlak aan de grond valt het wat dat betreft mee. Afgezien van zware windstoten, komt het boven land nergens tot een reguliere storm. tenzij je naar gebieden gaat die hoger liggen.

Dit geldt vanmiddag met name voor de Ardennen, de Eiffel, de Vogezen, Sauerland en tegen de avond ook het Zwarte Woud. In die gebieden kan het op de hoogste toppen wel degelijk gaan stormen. Op een hoogte van 600 meter berekent het Engelse model bijvoorbeeld al een gemiddelde windkracht van 10 tot lokaal zelfs even 12 bft. Wie weet dat het op de top van bijvoorbeeld de Kahler Asten in het Sauerland even tot een orkaan komt.

Dat kan betekenen dat er ook heel wat bomen het loodje leggen als het windveld vanmiddag en vanavond deze hoger gelegen gebieden aandoet. Bovendien, het is voor velen herfstvakantie, en genoemde middelgebergten zijn behoorlijk populair bij de herfst-vakantiegangers.
De zwaarste windstoten worden verwacht bij felle (onweers)buien die op het koufront van het systeem kunnen ontstaan.

Datum: dinsdag 21 oktober 2014, 10:00
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Asten, Noord-Brabant

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry