Nieuw centrum voor onderzoek naar ontwikkeling kind geopend

16/10
2014
Het ene kind ontwikkelt zich goed en vindt zonder veel problemen zijn plek in de maatschappij, het andere kind lukt dit niet of nauwelijks. Hoe is dat mogelijk? Dat vroegen Kemner en haar collega’s zich ook af. “We weten dat dit verschil gerelateerd is aan een combinatie van de eigenschappen van een kind en de omgeving waarin het kind opgroeit”, aldus de Utrechtse onderzoekster. Om dit tot op de bodem uit te zoeken, gaat een uitgebreid onderzoeksteam de komende tien jaar duizenden kinderen volgen.

Breed scala aan onderzoekers

Het wetenschappelijk team in Utrecht bestaat uit uiteenlopende onderzoekers: van pedagogen tot psychologen, en van artsen tot taalkundigen. Zo’n breed scala aan onderzoekers is van groot belang: de ontwikkeling van een kind is niet te vangen in een vakgebied, juist de combinatie van al de onderzoekdisciplines maakt het mogelijk om te achterhalen hoe een kind zich ontwikkelt.Kemner, zelf hoogleraar biologische ontwikkelingspsychologie bij de Universiteit Utrecht: 'Die brede opzet van ons onderzoek blijkt ook uit onze uiteenlopende onderzoekaanpak. We kijken bijvoorbeeld naar de breinontwikkeling van de kinderen door hersenmetingen te doen, maar we onderzoeken in ons Centrum ook de interactie tussen ouder en kind.'

6000 deelnemers

Om een goed beeld te krijgen hoe kinderen zich ontwikkelen, door wie en wat hun kansen beïnvloed worden, willen de onderzoekers niet minder dan in totaal 6000 kinderen laten deelnemen aan het onderzoek. Daartoe worden potentiele deelnemers uit de provincie Utrecht onder meer per post uitgenodigd langs te komen. Geïnteresseerden kunnen op de website van het KKC meer lezen over dit langlopende onderzoek in Utrecht.

Het KKC maakt onderdeel uit van een van de vier strategische thema’s van de Universiteit Utrecht: Dynamics of Youth.

Foto's te gebruiken o.v.v. fotograaf Ivar Pel

Datum: donderdag 16 oktober 2014, 12:06
Bron: Universiteit Utrecht
Categorie: Wetenschap
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry