Viering 125-jarig jubileum Amsterdam CS

02/10
2014
NIEUWEGEIN (EZPress) - Het Centraal Station van Amsterdam bestaat op 15 oktober precies 125 jaar. NS en ProRail vieren dat de hele maand met enkele festiviteiten voor reizigers en bezoekers van het station.

Zo is er de hele maand oktober een fototentoonstelling in de westvleugel van het station, die laat zien hoe Amsterdam CS werd gebouwd en hoe het zich in 125 jaar ontwikkelde. Ook kunnen belangstellenden meedoen aan een historische rondleiding door het station of een bezoek aan de koninklijke wachtkamer.

Op de verjaardag zelf op 15 oktober rijdt een van de eerste elektrische treinen van Nederland, `De Blokkendoos` (uit 1927), een paar keer op en neer tussen Amsterdam en Haarlem. In de avond kunnen mensen in de monumentale hal op ligstoelen plaatsnemen om een beeld te krijgen van het rijk gedecoreerde plafond.

In 1869 werd opdracht gegeven voor de aanleg van het Centraal Station in Amsterdam op een kunstmatig eiland in het IJ. De aanleg van het stationseiland, stationsgebouw en emplacement duurde 20 jaar. Het stationsgebouw werd ontworpen door de architecten Pierre Cuypers (die ook het Rijksmuseum ontwierp) en Dolf van Gendt. Er werden 9000 palen geheid om de bouwwerken een stevig fundament te geven. Op 15 oktober 1889 werd het station geopend.

//Einde bericht

Bron: NVM

Dit is een origineel persbericht. EZPressĀ® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: donderdag 2 oktober 2014, 08:59
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Haarlem, Nieuwegein, Noord-Holland, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry