Opstelten: online kindermisbruik zowel publiek als privaat aanpakken

01/10
2014
Tijdens de Tweede Internationale Conferentie tegen Seksueel Misbruik van Kinderen Online in Washington hebben 54 landen – waaronder Nederland – afgesproken wereldwijd meer samen te werken in de strijd tegen kindermisbruik. Met de Amerikaanse minister van Justitie, Eric Holder, heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie besproken dat zowel de samenwerking publiek moet worden versterkt tussen landen en opsporingsdiensten als meer opgetrokken moet worden met private partijen, zoals ngo's en het bedrijfsleven. Hierbij moet worden gedacht aan de reisbranche, internetbedrijven en creditcardmaatschappijen.

Minister Opstelten noemde als voorbeeld een nieuwe vorm van kindersekstoerisme: het volgen van misbruik dat in een ander land plaatsvindt via live streaming, ofwel via de webcam. Bij deze vorm van kindermisbruik moeten zowel de daders in het land waar het plaatsvindt worden aangepakt, als de daders die ervoor betalen om er op een afstand naar te kijken. Volgens de ministers Opstelten en Holder is hierbij bijvoorbeeld de publiek-private samenwerking tussen de opsporingsinstanties en creditcardmaatschappijen van grote waarde. Zodra creditcardmaatschappijen een betaling voor kinderporno signaleren, wordt dit gemeld aan opsporingsinstanties en kan de dader direct worden aangepakt. Hierdoor wordt het bovendien voor de makers van beelden van kindermisbruik lastiger om hun praktijken uit te venten.

Lees ook hier de speech van minister Opstelten tijdens een bijeenkomst met meer collegaministers tijdens de Tweede Internationale Conferentie tegen Seksueel Misbruik van Kinderen Online in Washington.

Datum: woensdag 1 oktober 2014, 10:18
Bron: Ministerie van Justitie
Categorie: Algemeen
Tags: Verenigde Staten, Washington

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry