Digitale zittingszaal Paleis van Justitie Leeuwarden geopend

29/09
2014
Het Paleis van Justitie in Leeuwarden beschikt vanaf vandaag over een digitale (straf-)zittingszaal. In de digitale zittingszaal kunnen procespartijen gemakkelijk gebruik maken van hun eigen en gezamenlijke digitale dossiers. Ook beschikken zij in de vernieuwde zaal over een eigen beeldscherm. Hiermee kunnen alle procespartijen processtukken, videobeelden, foto's, geluidsopnamen en omgevingskaarten zien en met elkaar delen. Voor de media zijn er aansluitpunten voor geluidsopnamen aangelegd. Ook is er een gratis draadloze internetverbinding voor alle aanwezigen.

Namens minister Opstelten werd de digitale zittingszaal geopend door Pieter Cloo, secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie. De vernieuwde digitale zittingszaal in Leeuwarden is onderdeel van een bredere ontwikkeling. De komende jaren gaat de rechtspraak van papier naar digitaal. Strafzaken kunnen zo efficiënter behandeld worden met kortere doorlooptijden als gevolg. Dit sluit aan bij de ambitie van de minister van Veiligheid en Justitie om de prestaties van de strafrechtketen te versterken. Door innovatiever te werken en te digitaliseren, kunnen strafzaken sneller, slimmer, beter en transparanter worden afgehandeld.

In de komende jaren worden gefaseerd ook andere zittingszalen digitaal ingericht om te kunnen voldoen aan de voorwaarden van het houden van digitale zittingen. Procespartijen vinden op www.rechtspraak.nl meer informatie over de digitale zittingszalen en op welke wijze men een verzoek in kan dienen om gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden.

Datum: maandag 29 september 2014, 17:09
Bron: Ministerie van Justitie
Categorie: Algemeen
Tags: Friesland, Leeuwarden

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry