UNESCO-herdenkingsmunt eert Kinderdijkse molens

25/09
2014
Zojuist vond de ceremoniële Eerste Slag plaats van de vijf euro-herdenkingsmunt ‘het Molen Vijfje’ bij de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht. De Eerste Slag werd verricht door Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), onder toeziend oog van Muntmeester Maarten Brouwer van de Koninklijke Nederlandse Munt. De munt werd geslagen in opdracht van het ministerie van Financiën.

De Koninklijke Nederlandse Munt slaat deze vijf euro-herdenkingsmunt ter ere van een van Nederlands meest kenmerkende toeristische trekpleisters: de molens van de Kinderdijk. Het ontwerp is een prachtig visitekaartje voor Nederland met een 3D-weergave van de Kinderdijkse molens. Op geavanceerde wijze slaagden ontwerpster Tine Melzer en de Koninklijke Nederlandse Munt erin de negentien verschillende molens op de munt af te beelden.

De Kinderdijkse molens

Afgelopen jaar bezochten meer dan 400.000 toeristen de Kinderdijk. Sinds 1997 behoren de negentien authentieke molens van Kinderdijk tot het Nederlands Werelderfgoed. De molens zijn zeer belangrijk voor de beeldvorming van Nederland in het buitenland. Vanaf het einde van de vijftiende eeuw dragen ze – samen met dijken, sluizen en gemalen – bij aan het beschermen van het land tegen wateroverlast. Met name de acht op een rij geplaatste molens in de Overwaard zijn wereldwijd bekend en staan op menige ansichtkaart.

3D-gemodelleerde molens

Het Molen Vijfje is de derde in een serie van negen Werelderfgoed-munten. De serie eert de door UNESCO benoemde werelderfgoederen van Nederland. Eerder verschenen al het Grachtengordel Vijfje en het Rietveld Vijfje. Het Molen Vijfje is – net als de twee eerdere edities – ontworpen door Tine Melzer. Voorop plaatste zij een portret van koning Willem-Alexander op een wereldkaart van vingerafdrukken – een matte laag op een glanzende munt. De vingerafdrukken symboliseren het collectieve eigendom van het Nederlandse Werelderfgoed. De wereldkaart loopt op de keerzijde door, waardoor de munt er als een wereldbol uitziet. De achterzijde toont de in 3D gemodelleerde Kinderdijkse molens. Op ingenieuze wijze hebben de negentien molens hun eigen herkenbaarheid behouden op de munt.

“Iedere molenaar aan de Kinderdijk kan zijn of haar molen herkennen op de munt. Dankzij onze geavanceerde 3D-techniek hebben we namelijk de negentien Kinderdijkse molens zeer minuscuul en exact kunnen weergeven op de munt. Door dit kenmerkende Nederlandse molenbeeld vast te leggen op een munt, kan ons Werelderfgoed voor het eerst van hand tot hand gaan. We zijn bijzonder trots op deze oer-Hollandse herdenkingsmunt en vinden het een prachtig visitekaartje van ons land”, zegt Muntmeester Maarten Brouwer van de Koninklijke Nederlandse Munt.

Beschikbaarheid

Het Molen Vijfje is verkrijgbaar via www.herdenkingsmunt.nl en vanaf 26 september 2014 bij deelnemende PostNL-postkantoren en Primera.

Datum: donderdag 25 september 2014, 09:34
Bron: Ministerie van Financien
Categorie: Economie
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry