Chileense jurist Javier Couso benoemd op de Prince Claus Chair

11/09
2014
Couso is specialist op het gebied van rechtssociologie en vergelijkend recht, met name van constitutionele vraagstukken in Latijns Amerikaanse landen, zoals Chili, Mexico, Nicaragua en Peru. Hij doet onder meer onderzoek naar rechtelijke onafhankelijkheid en mensenrechten. Onlangs benoemde de Chileense president Michelle Bachelet hem tot lid van de adviesgroep die de Chileense anti-terrorismewetgeving gaat evalueren. Zijn onderzoek staat dan ook in hoge mate ten dienste van het beter begrijpen van de vaak moeilijke transitieprocessen in Latijns Amerika.

Instituties

Gedurende de twee jaar van zijn aanstelling in Utrecht zal prof. Couso deel uitmaken van het strategisch onderzoeksthema ‘Instituties’. Hij krijgt onderdak in de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie, bij het Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten (SIM).

“De mogelijkheid om met juristen en rechtssociologen uit Nederland te werken, een land met een van de oudste en meest solide tradities van rechtsstaat en onafhankelijke rechtspraak, is een unieke kans.”, aldus professor Couso. Hij zal in het voorjaar van 2015 zijn oratie uitspreken in het Academiegebouw in Utrecht.

Uitstraling

Het onderzoek van Couso heeft raakvlakken met bijvoorbeeld de Latijns Amerika-studies in Leiden en de ontwikkelingsvraagstukken die in Wageningen worden bestudeerd, waardoor de uitstraling van zijn gasthoogleraarschap ook buiten Utrecht groot zal zijn. Vorig jaar bekleedde Couso al een gasthoogleraarschap aan de Universiteit Leiden.

Javier Couso’s onderzoek raakt aan verschillende disciplines: rechtsgeleerdheid, politicologie, sociologie en geschiedenis. Daardoor past hij heel goed in de meer multidimensionele benadering van grote vraagstukken die de Universiteit Utrecht nastreeft.

Prince Claus Chair

De Prince Claus Chair is een leerstoel die beurtelings aan de Universiteit Utrecht en het Institute of Social Studies in Den Haag (een onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam) wordt gevestigd. De beide instellingen willen met de leerstoel onderzoek en onderwijs op gebied van ontwikkelingssamenwerking bevorderen, in overeenstemming met de inzichten en ideeën van Prins Claus. Uitmuntende, veelbelovende academici uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika, de Cariben of de Stille Oceaan komen in aanmerking om de leerstoel te bekleden. Het curatorium van de Prince Claus Chair staat onder voorzitterschap van professor Louise Gunning; Koningin Máxima is beschermvrouwe van de Prins Claus Chair.

 

Datum: donderdag 11 september 2014, 09:11
Bron: Universiteit Utrecht
Categorie: Wetenschap
Tags: Chili, Gelderland, Leiden, Mexico, Nicaragua, Peru, Rotterdam, Utrecht, Wageningen, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry