Straks makkelijker kleinschalige horeca in winkels

05/09
2014
Het college van B&W wil het makkelijker maken voor winkels en andere instellingen, zoals ziekenhuizen, kerken en volkstuinkantines, om naast hun standaard assortiment ook de gelegenheid te bieden bijvoorbeeld koffie of gebak te serveren. Het college heeft daarom op dinsdag 26 augustus ingestemd met het vrijgeven voor inspraak van het conceptbesluit waarmee de exploitatievergunning voor onderschikte horeca in winkels en andere instellingen niet meer nodig is. Daar zijn uiteraard wel voorschriften verbonden aan.

Het college constateert dat er de laatste tijd steeds vaker sprake is van functiemenging in winkels. Denk aan pop-up winkels waar naast kleding ook een horecagedeelte is, of een boekwinkel waar je ook koffie kunt drinken met een stukje taart. Volgens de huidige Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) mag dat niet zomaar, en moet hiervoor eerst een exploitatievergunning aangevraagd worden. Dit brengt extra lasten voor de winkeliers mee, omdat zij bijvoorbeeld een integriteitstoets moeten ondergaan.

Dit besluit stamt uit 1997 en is gedateerd. Daarom is er nu bekeken of er meer soorten winkels vrijgesteld kunnen worden van zo’n exploitatievergunning. Dat past ook in de al langer lopende ambitie van het stadsbestuur om onnodige regels weg te nemen en in de bonus/malusfilosifie van de burgemeester. Die is erop gericht om goedwillende ondernemers te belonen waar dat kan, en malafide ondernemers steviger aan te pakken. Dit is een eerste stap, maar het college wil nog meer stappen nemen om regels weg te nemen om meer ruimte te geven aan ondernemers.

Er zijn wel voorwaarden verbonden aan de voorgenomen niet van toepassingverklaring van de exploitatievergunning. Zo kan dat alleen als het horecagedeelte ondergeschikt is aan de hoofdactiviteit van de winkel. De oppervlakte van het horecagedeelte mag niet groter zijn dan 20m2. Bovendien mag er geen alcohol worden geschonken. Als er wel alcohol wordt geschonken dan gelden de regels uit de Drank- en Horecawet. Ook zal er dan alsnog een zowel een exploitatievergunning als een Drank-en Horecavergunning aangevraagd moeten worden. Daarnaast moeten ondernemers ook alsnog een exploitatievergunning aanvragen als ze een terras willen maken.

De inspraak duurt tot 8 oktober 2014. Stadsdelen en Koninklijke Horeca Nederland worden specifiek gevraagd om reactie te geven.

Pb- 149

Datum: vrijdag 5 september 2014, 14:51
Bron: Gemeente Amsterdam
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry