Millingse hennepkweker in hoger beroep alsnog veroordeeld voor witwassen

03/09
2014
Een Millingse hennepkweker is afgelopen donderdag 28 augustus in hoger beroep veroordeeld  tot 10 maanden celstraf en verbeurdverklaring van een collectie voertuigen van aanzienlijke waarde wegens het witwassen van € 427.000 in een periode van 6 jaar.

De rechtbank oordeelde eerder, in juni 2012, dat de verdachte zich niet schuldig had gemaakt aan witwassen en veroordeelde hem tot 6 maanden celstraf voor het bezit van twee vuurwapens en de bij hem aangetroffen hennep. De advocaat-generaal heeft het hof, evenals de officier van justitie de rechtbank, uitvoerig voorgelicht over hoe het financieel onderzoek is verricht met een succesvol resultaat in hoger beroep tot gevolg.

Wat voorafging
In de jaren tussen 2001 en 2006 is deze hennepkweker in Groesbeek al eerder tegen de lamp gelopen met ontmanteling van zijn hennepkwekerijen. Dit leverde indertijd lichte veroordelingen op maar geen ontnemingen. In 2006 verhuisde hij met zijn gezin naar Millingen aan de Rijn. Daarna bleef het stil, tot hij op 15 oktober 2010 in zijn woning werd overvallen, bedreigd en neergeschoten door zijn belagers. Bij het politieonderzoek naar deze overval stuitte het team Groesbeek op een verborgen hennepdrogerij waar zo'n 47 kg hennep ter waarde van circa € 155.000,- lag te drogen.

Onderzoek 08Lely
Naast het onderzoek naar de overval werd ook een onderzoek naar witwassen gestart onder de naam 08Lely. Het onderzoek naar de overval is tot op heden zonder resultaat gebleven. In het witwasonderzoek bleek de in 2006 aangekochte vervallen woning in no time te zijn opgeknapt. Deze woning, die in 2006  € 410.000,- waard was, werd in 2009 ineens getaxeerd op € 875.000,-. Daarnaast begon de Millingenaar met een autohandel in met name Engelse MG's, Rolls Royces en Mercedessen.

Beslag € 1.300.000
Het witwasonderzoek richtte zich op alle uitgaven die werden gedaan, de zogenaamde kasopstelling. Daarbij werd vastgesteld dat deze hennepkweker minimaal € 427.000,- contant meer had uitgegeven dan hij in feite kon hebben. Dit geld moest uit enig misdrijf, in casu het kweken van hennep afkomstig zijn. Zijn woningen in Groesbeek en Millingen aan de Rijn, 32 personenauto's en een aantal andere voertuigen zijn in beslag genomen. Dit beslag vertegenwoordigt een totale waarde van € 1.300.000.

Er loopt nog een ontnemingsprocedure waarbij het OM beoogt het wederrechtelijk verkregen voordeel van verdachte af te pakken.

Datum: woensdag 3 september 2014, 16:20
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Gelderland, Groesbeek, Millingen aan de Rijn

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry