OM eist in hoger beroep celstraffen tot 12 jaar voor overvallers woning Voorthuizen

01/09
2014
De advocaat-generaal (OM) in Arnhem heeft vandaag in hoger beroep celstraffen van 12 en 8 jaar geëist tegen twee van de vier verdachten die betrokken waren bij een gewapende overval op een woning in Voorthuizen op 8 augustus 2012. Een derde, vrouwelijke verdachte, is inmiddels onherroepelijk veroordeeld tot twee jaar cel. Een vierde verdachte kwam bij de overval om het leven.

Op de betreffende dag vond tussen 21.30 uur en 23.00 uur een gewapende overval plaats in een woning aan de Zevenbergjesweg in Voorthuizen. De vrouwelijke overvaller belde/klopte aan en vroeg of ze naar de wc mocht. Kort daarop werden de twee bewoners overvallen door drie mannen. De overvallers schreeuwden onder meer om motorsleutels, pinpas en om geld. Daarbij werden de bewoners geschopt en geslagen en richtte één van de overvallers een vuurwapen op hen. Vervolgens riep één van de overvallers: `schiet hem dood` waarna een andere overvaller de mannelijke bewoner meermalen meerdere keren in zijn been schoot. De overvallers vluchtten na de overval maar één van hen werd later op enkele honderden meters van de woning zwaargewond aangetroffen. Hij overleed dezelfde avond nog aan zijn verwondingen. Uit onderzoek bleek dat één bewoner niet betrokken was geweest bij enige geweldshandeling tegen de overvaller. De andere bewoner had zich schuldig gemaakt aan de dodelijke messteken maar werd niet vervolgd omdat er gehandeld is uit noodweer.

De verdachte die de hoogste straf tegen zich hoorde eisen was in de visie van het OM ook betrokken bij een overval in Zeist op dezelfde dag waar een 93-jarige man het slachtoffer van was. Deze man is overal op zijn gezicht en lichaam geslagen en geschopt. Hij was dusdanig gewond dat het hem veel tijd kostte om de telefoon te bereiken en hulp te kunnen inschakelen. Ook heeft deze verdachte zich, in de visie van het OM, schuldig gemaakt aan het pinnen van grote sommen geld in de gemeente Bunnik met de bij de overval buitgemaakte pinpasjes.

Het OM vindt dat alleen lange celstraffen recht doen aan de ernst van het feit/de feiten. `Het gaat bij beide verdachten om een brute, gewapende overval waardoor een ander werd gedwongen om geweld te gebruiken en waardoor zelfs een dode is gevallen. De strafverzwarende omstandigheden zijn hier, naast de hoeveelheid geweld, ook het gebruik van een vuurwapen dat blijvend letsel heeft opgeleverd. Het slachtoffer heeft een jaar niet kunnen werken. Ook de overval in Zeist behoort tot één van de zwaarste in zijn soort. Lange celstraffen zijn passend en geboden`, aldus de advocaat-generaal op de zitting.

De rechtbank veroordeelde de verdachte die betrokken was bij beide overvallen tot 8 jaar cel na een eis van de officier van justitie van 12 jaar. De andere verdachte kreeg 5 jaar na een eis van 8 jaar. Het OM stelde in beide zaken hoger beroep in. Het hoger beroep richt zich tegen de strafmaat.

Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.

Datum: maandag 1 september 2014, 18:32
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Arnhem, Bunnik, Gelderland, Utrecht, Zeist

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry