We zijn getild!

29/08
2014
Toen ik jong was, kostte een retourtje Rome zevenhonderd gulden. De discrepantie met een retourtje New York, dat rond de negenhonderd werd aangeboden (Royal Jordanian, Panam, Freddy Laker) was enorm. Maar dat viel - vreemd genoeg - niemand echt op.

De KLM verdiende goed geld, maar betaalde zijn vliegers (en bobo’s) ook meer dan twee ton in guldens. Die wonen nu nog allemaal in vrijstaande villa’s in het Gooi, of in woonboerderijen langs de Vecht. Waarom dat moest begreep toen niemand. Begrijpt nu nog niemand. Zeker als je de schamele salarissen ziet waarvoor piloten heden ten dage moeten buffelen.

Was raar, die hoge inkomens toen. Want laten we wel wezen: piloot is in wezen een baan op MTS-HTS-nivo. Met een dergelijke opleiding kun je bijvoorbeeld Hoofd Afdeling Elektrische Schakelkasten bij de gemeente Bussum worden. Dan verdien je misschien 40 mille.

Waarom moesten die vliegers dan 200.000 verdienen? Had men moeite om mensen te krijgen? Vliegen werd en wordt gezien als een heel leuke baan. Bij een tandarts kan ik me daar iets bij voorstellen. Maar bij een piloot?

En die dikbetaalde bobo’s? Heb ik minder kijk op. Ik weet wel: een maatschappij als Sabena had er honderden in dienst, waarvan later bewezen werd dat ze zelfs niet eens weìnig deden: ze deden niets.

Achteraf gezien is er maar één conclusie: we moeten met een gigantisch Europees kartel te maken hebben gehad. Een stel in blazers-met-choker en chique uniformen gestoken lieden heeft ons dertig jaar lang in Europees verband allemaal getild. Al die grote, keurige maatschappijen in Europa: ze moeten allemaal in het kluppie gezeten hebben. Ik kan het niet bewijzen, maar alles wijst in die richting.

Want het kon natuurlijk veel goedkoper. Dat bewezen de charterjongens, die toen al voor 200 euro per stoel naar Torremolinos konden vliegen. De heren O'Leary en Stelios maakten hier twintig jaar geleden goeddeels een eind aan. Misschien moeten we toch wat meer respect voor die lieden hebben dan ze doorgaans krijgen.

Goof Bakker
gbakker@reismedia.nl

Datum: vrijdag 29 augustus 2014, 15:55
Bron: Luchtvaartnieuws
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Bussum, Italië, New York, Noord-Holland, Rome, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry