Harvard professor James Robinson spreekt bij Opening Academisch Jaar in Utrecht

27/08
2014
James Robinson is politiek wetenschapper en econoom aan Harvard University. Hij is bekend van onder meer het boek Why Nations Fail: The Origins of Power, Prosperity, and Poverty (2013). Hij schreef dit boek samen met MIT-econoom Daron Acemoglu. In deze bestseller wordt de oorzaak van wereldwijde welvaartsverschillen niet gezocht in klimaat, geografie of cultuur, maar in economische en politieke instituties. Ook in zijn speech zal Robinson ingaan op de oorzaken van ongelijkheid tussen landen.

Wetenschap en maatschappij

De Universiteit Utrecht doet maatschappelijk relevant onderzoek. De universiteit richt zich daarom in haar onderzoek ook op het thema Instituties waar Robinson over spreekt. In Utrecht wordt zowel vanuit historisch, economisch, sociologisch, juridisch, ethisch en bestuurlijk perspectief gekeken naar hoe regels en organisaties hun vorm hebben gekregen en hoe ze werken. Het onderzoek sluit zeer nauw aan bij het werk van Robinson. Ook collegevoorzitter Marjan Oudeman zal spreken over de link naar de buitenwereld van de universiteit en het belang van investering daarin.

Prijzen voor topstudenten

Tijdens het programma in de Domkerk zal rector magnificus Bert van der Zwaan twee Studentenprijzen uitreiken: de scriptieprijs en de prijs voor bijzondere verdiensten 2014.

Live te volgen via videokanaal

Vanaf 16:00 uur is de Opening Academisch Jaar, inclusief de toespraken van Marjan Oudeman en James Robinson, live te volgen via het videokanaal: www.uu.nl/video.

Meer informatie

De Opening Academisch Jaar is op 1 september van 16:00 tot 17:15 uur in de Domkerk in Utrecht. Let op: de deuren sluiten om 15:45 uur.

Voor vragen over de sprekers en aanmelden (ook nodig voor journalisten) kunt u contact opnemen met afdeling Perscommunicatie, (030) 253 9300, perscommunicatie@uu.nl.

 

Datum: woensdag 27 augustus 2014, 15:36
Bron: Universiteit Utrecht
Categorie: Wetenschap
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry