Utrechtse publiekslezingen: 'Help, de robots komen!'

26/08
2014
Technologie komt alsmaar dichterbij. We zetten de omgeving naar onze hand en beïnvloeden ook ons lichaam met nieuwe snufjes. Zo is er een stappenteller voor wie wil afslanken. Met Google Glass kun je alles filmen, maar ook virtuele lagen toevoegen aan real life. En in het ziekenhuis ‘weet’ technologie beter hoe het met ons is, dan wijzelf en de arts. Door deze snel oprukkende innovaties denken we anders over onszelf en over onze relaties. Maar maken zij ons ook beter, sterker, gezonder of gelukkiger? En hoe afhankelijk willen we eigenlijk zijn van technologie?

Kracht en macht van nieuwe technologie

De Universiteit Utrecht houdt acht lunchlezingen van 3 september tot 22 oktober met aansluitend een debat. Hierin onderzoeken we de kracht en macht van informatie en nieuwe technologie. De reeks wordt georganiseerd door Studium Generale.

Kankertherapie op maat

Dr. Lenny Verkooijen (UMC Utrecht, 17 september) analyseert in een inleiding de werkzaamheid van kankertherapieën. Niemand is gemiddeld, dus wie bepaalt welke therapie voor jou waardevol is? Op 24 september vraagt dr.ir. Robbert Jan Beun (Interactietechnologie, Universiteit Utrecht) zich af hoe technologie – zoals een app - zou kunnen helpen bij stoppen met roken of een gezondere levensstijl aannemen.  

Digitale liefde

Andere onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer de vraag of je als patiënt het recht hebt om je medische gegevens voor jezelf te houden (10 september), of er zoiets kan  bestaan als de digitale liefde (1 oktober) en of het inzetten van een game mensen met een psychose kan helpen (8 oktober).

U-meet

De U-meet is een initiatief van de Nederlandse universiteiten. In vrijwel elke universiteitsstad wordt rondom het Weekend van de Wetenschap (4 en 5 oktober) een U-meet georganiseerd die op enigerlei wijze invulling geeft aan het thema robotica.

Meer informatie

Datum: Acht woensdagen vanaf 3 september, van 13.00 tot 14.00 uur

Locatie: Boothzaal, Universiteitsbibliotheek De Uithof

De toegang is gratis, maar wees op tijd; de zaal heeft beperkte capaciteit.

Volg voor meer informatie de Facebook-pagina van U-meet en via Twitter: @Umeetscience. En discussieer mee op Twitter via #umeet2014.

 

Datum: dinsdag 26 augustus 2014, 10:07
Bron: Universiteit Utrecht
Categorie: Wetenschap
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry