Naast het pad, is plons

25/08
2014
“je kunt hier alle paddenstoelen eten. Alleen sommige maar 1 keer.” Onze gids Ron Krabben is goed op dreef en kan zich na afloop van de excursie in de handen wrijven; er is iemand tot het kruis in het veen gezakt.

We bevinden ons deze zondag in het Vragenderveen, een levend hoogveengebied ten westen van Winterswijk. Het is één van de weinige plekken in ons land die deze natte zomer kunnen waarderen. Je hoort het veen bijna boeren van genot. Het vele water is dan ook een levenselixer voor dit type natuur, waarbij een groot deel van de flora zich in of op het water bevindt. De mossengroei in het water zorgt er uiteindelijk voor dat het veen dichtgroeit, als je maar lang genoeg wacht. Soms kun je zelfs op die moslaag staan, terwijl er daaronder gemakkelijk 1 of 2 meter water staat. Vaker zak je er doorheen, zeker als je van het zompige pad afglijdt. Flats! Niet voor niets lopen de meesten hier met regenlaarzen. We nemen een kijkje in dit natste stukje Nederland, waarbij schoon regenwater van cruciaal belang is. Met in de auto, voor de zekerheid, een droge broek.

Hoogveen is afhankelijk van regenwater
Er zijn in ons land slechts een paar hoogveengebieden. Voor de liefhebbers onder ons zijn het Fochteloerveen (Friesland) en het Bargerveen (Drenthe) waarschijnlijk de bekendste. Het Korenburgerveen, dat tegen het Vragenderveen aanligt, heeft ook tamelijk veel faam. Daarnaast zijn er nog meer (kleine plukken) hoogveen in de oostelijke delen van Nederland te vinden en allemaal hebben ze te kampen met instroom van voedselrijk water. Niet zelden zijn de hoogveengebieden namelijk omringd door landbouwgronden, die veelal dik bemest zijn. Rondom het Korenburger- en Vragenderveen hebben ze daar wat op gevonden; een bufferzone. Het hele gebied heeft een rand waarin de landbouw aan banden is gelegd en alleen op extensieve wijze plaatsvindt. Er worden daar geen bestrijdingsmiddelen en meststoffen gebruikt. Bovendien is een aanzienlijk deel van het Vragenderveen voorzien van een damwand. Deze damwand reikt gemiddeld tot 7 of 8 meter diepte en houdt het voedselarme regenwater zo lang mogelijk vast voor groei van het hoogveen. Zonder damwand stroomt het water, door het aanwezige hoogteverschil, te snel en te gemakkelijk weg uit het gebied. En dat is zonde. Want wat groeit en bloeit er veel bijzonders in een hoogveenlandschap!

Datum: maandag 25 augustus 2014, 14:53
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Drenthe, Friesland, Gelderland, Kampen, Overijssel, Winterswijk

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry