Onweersrijke zomer

23/08
2014
We hebben het op onze website al eerder geschreven: deze zomer is bijna elke bui meteen een felle bui met vaak ook onweer. En het blijkt dat er deze zomer nu al meer bliksemontladingen zijn dan in de gehele meteorologische zomer van 2013.

De zomer van vorig jaar ging de boeken in als warmer dan normaal, zonnig en landelijk gemiddeld droog. Toch vielen ook vorig jaar zomer soms lokaal forse buien met onweer en grote hoeveelheden in regen in korte tijd, maar dat gebeurde toen (veel) minder dan in de zomer van 2014.

Turven van bliksems
Eén van onze weerwaarnemers en -fotografen, Alex Sytsma, heeft voor ons geturfd hoeveel bliksemontladingen er landelijk zijn geweest deze zomer tot nu toe, in vergelijking met de zomer van vorig jaar. Conclusie: in de zomer van 2013 waren er landelijk bezien totaal 28 dagen met minstens vijf ontladingen tegen al 47 dagen met minstens vijf ontladingen in de zomer van 2014. Hierbij moet worden vermeld dat is geturfd is tot en met 17 augustus. Zie de tabel hiernaast.

Opnieuw onweer
Na 17 augustus zijn er ook weer verspreid onweersbuien gevallen. En ook op moment van schrijven, zaterdagochtend 23 augustus, waren er in sommige regio's donderbuien actief. Regionaal werden ook 'shelfclouds' gezien en aan de kust bij Katwijk werd een enkele waterhoos gespot. Een enkele bui had leverde bovendien flinke hagel op. Zo wisten de hockeyers van HCM Arnhem-Zuid deze zaterdagochtend even niet wat hen overkwam. Hun veld was na een korte maar hevige hagelbui helemaal wit geworden. Op het terrein van HCM werd een hockeytoernooi voor de jeugd gehouden, vanwege de opening van het nieuwe seizoen. Het toernooi werd echter onderbroken door een heftige hagel- en onweersbui. 'Echt iedereen moest letterlijk van het veld vluchten', vertelt een van de hockeyers. 'Gelukkig duurde de bui niet lang, maar we hebben ongeveer een half uurtje niets kunnen doen.'

Zomerabonnement op koude bovenluchten
Basisingrediënt voor de telkens terugkerende (regionale) forse buien zijn ijskoude bovenluchten, waar we deze zomer een abonnement op lijken te hebben. Op circa vijf kilometer zien we momenteel zelfs temperaturen tot -27 graden aan toe boven de Noordzee, bij een lagedrukgebied dat boven Scandinavië ligt. Het temperatuurverschil boven het warme zeewater van rond 18 tot 19 graden is zo erg groot, waardoor moeiteloos buien met onweer en hagel kunnen ontstaan. En dus ook een enkele waterhoos. Met een westelijke tot noordwestelijke stroming krijgen de buien de 'wind in de rug' en kunnen zodoende makkelijk diep landinwaarts komen.

Datum: zaterdag 23 augustus 2014, 15:37
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Arnhem, Gelderland, Katwijk, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry