KNMI: Buiige juli achtste warme maand op rij [31 juli 2014]

31/07
2014
In De Bilt was de gemiddelde temperatuur over de afgelopen maand 19,8 graden tegen 17,9 graden normaal (gemiddeld over het tijdvak 1981-2010). Daarmee eindigt juli 2014 op de zesde plaats in de top tien van de warmste maanden sinds het begin van de metingen. Sinds december vorig jaar waren alle maanden warmer dan normaal, zodat juli de achtste warme maand op rij is. Zo’n lange periode met temperaturen boven het langjarig gemiddelde komt niet vaak voor.

Opvallend was de warmte op de Wadden en in het noordelijk kustgebied, waar temperatuurrecords zijn geboekt. Op 19 juli werd hier op veel plaatsen een recordtemperatuur van 34 graden of hoger gemeten. Het KNMI-weerstation De Kooy bij Den Helder registreerde 34,6 graden. Dat is de hoogste temperatuur van de meetreeks van dit weerstation over een periode van ruim honderd jaar.

Lauwersoog was met een maandgemiddelde temperatuur van ruim 20 graden zelfs het warmste weerstation van het land. Ook ’s nachts kwam de temperatuur hier soms niet lager dan 21 graden. Oorzaak was de frequente noordoostelijke stroming waarmee voortdurend warme lucht uit Duitsland werd aangevoerd. De landelijk hoogste maximumtemperatuur van de maand staat op naam van Hoek van Holland waar op 19 juli 36,5 graden werd gemeten.

Radarbeelden van de zware buien op 28 juli 2014 (bron: KNMI)

Vanuit het oosten en zuidoosten trokken regelmatig regen- en onweersbuien ons land binnen die op veel plaatsen hebben geleid tot wateroverlast. De buien bleven vaak lange tijd boven hetzelfde gebied hangen waardoor plaatselijk zeer veel regen viel. Juli telde acht dagen zware regen waarbij op minstens één KNMI-weerstation een etmaalsom van 50 mm of meer is gemeten. De meeste zomers tellen in drie maanden ongeveer vier of vijf dagen met zware buien.

Op 28 juli kreeg een groot deel van het land te maken met wateroverlast door hevige neerslag. Op veel plaatsen zijn hoeveelheden van 75 tot meer dan 100 mm gemeten. In Deelen viel 132 mm in een etmaal waarvan 76 mm in één uur. Dat is op een na de hoogste neerslagintensiteit ooit in Nederland gemeten. Het KNMI gaf vanwege de zware regen voor een aantal provincies een waarschuwing af voor extreem weer (code oranje).

Hoeveelheid neerslag in Nederland in juli 2014 (Bron: KNMI)

Gemiddeld over het land viel in juli circa 95 mm tegen 78 mm normaal. Door het buiige weer zijn de neerslaghoevelheden grillig over het land verdeeld. In het zuiden van Limburg werd 150 tot 220 mm opgevangen, in Brabant plaatselijk zelfs ruim 230 mm.

De Waddeneilanden waren met 20 tot 40 mm het droogste deel van Nederland. Ondanks de zware buien is in het westen van het land nog steeds sprake van droogte. Het KNMI bepaalt de droogte uit berekeningen van de hoeveelheid neerslag verminderd met de verdamping sinds april.

De zon scheen gemiddeld over het land ongeveer 220 uur tegen 212 uur als langjarig gemiddelde.

De Waddeneilanden en het noordelijk kustgebied waren met circa 265 uur zon het zonnigste deel van het land.

Klimatologisch maandoverzicht juli 2014
http://www.knmi.nl/klimatologie/maand_en_seizoensoverzichten/

Datum: donderdag 31 juli 2014, 09:08
Bron: KNMI Persberichten
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Den Helder, Duitsland, Limburg, Noord-Holland, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry