OM eist in hoger beroep 8 jaar cel voor poging moord met honkbalknuppel

29/07
2014
De advocaat-generaal (OM) in Arnhem heeft vandaag in hoger beroep 8 jaar gevangenisstraf geëist tegen een 65-jarige man. De man wordt ervan verdacht dat hij op 4 februari 2013 in Nijkerk heeft geprobeerd om zijn echtgenote met een honkbalknuppel om het leven te brengen. Tevens wordt hij verdacht van vrijheidsberoving.

Op 4 februari 2013 heeft de verdachte zijn echtgenote opgewacht in de hal van hun woning in Nijkerk, omdat hij dacht dat zij vreemd ging. Toen de vrouw binnenkwam, heeft hij haar met een honkbalknuppel tegen het hoofd en het lichaam geslagen. Daarna trok de verdachte het slachtoffer aan haar jas mee naar de keuken, waar hij haar dwong antwoord te geven op de vragen die hij haar stelde. Bij elk ‘fout' antwoord, sloeg hij haar. De vrouw liep verschillende hoofdwonden, meerdere breuken aan beide armen, diverse bloeduitstortingen aan armen en benen en een gebroken heup op.

In de visie van het OM is er gehandeld met voorbedachte raad, dus is er sprake van een poging moord. ‘De verdachte heeft, vanaf het moment dat hij zeker wist dat het slachtoffer hem ‘bedroog', al zijn handelingen zorgvuldig gepland. Hij heeft het juiste moment afgewacht en de deur afgesloten nadat hij het slachtoffer met de knuppel had geslagen. In de keuken heeft de verdachte ook geprobeerd het slachtoffer te wurgen. De verdachte had voldoende tijd om na te denken over de handelingen', aldus de advocaat-generaal op zitting.

Bij de strafeis is rekening gehouden met de ernst van de feiten. ‘De verdachte heeft zijn echtgenote vernederd en geprobeerd om de waarheid ‘uit haar te slaan'. Hij wilde precies weten wat er gaande was. Het slachtoffer was weerloos en gewond. De verdachte zag zijn handelen op dat moment als gerechtvaardigd, omdat zijn echtgenote in zijn ogen vreemd ging. Het slachtoffer heeft doodsangsten uitgestaan en is het huis uit gevlucht voor de man waarvan zij dacht dat hij haar zou vermoorden. Bij de eis is tevens meegewogen dat de verdachte de voordeur op slot had gedaan, waardoor het slachtoffer niet direct weg kon. Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van lange duur is passend', aldus de advocaat-generaal tijdens het requisitoir.

De rechtbank veroordeelde de verdachte tot 6 jaar cel wegens poging doodslag, bij een eis van de officier van justitie van 8 jaar cel. Zowel de verdachte als het OM stelden hoger beroep in tegen de uitspraak. Het hoger beroep van het OM richt zich tegen de bewezenverklaring en de hoogte van de opgelegde straf.

Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.

Datum: dinsdag 29 juli 2014, 14:00
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Arnhem, Gelderland, Nijkerk

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry