OM eist in hoger beroep celstraf voor schieten in coffeeshop

28/07
2014
De advocaat-generaal (OM) in Amsterdam heeft vandaag in hoger beroep 6 jaar en 4 maanden gevangenisstraf geëist tegen een 39-jarige man uit Engeland. Het OM verdenkt de man van poging tot moord nadat hij op 20 november 2003 in een coffeeshop in Amsterdam meerdere kogels heeft afgevuurd. Eén man werd door de kogels geraakt.

In de visie van het OM is er gehandeld met voorbedachte raad, dus is er sprake van moord. ‘Uit alles blijkt dat de verdachte het slachtoffer heeft opgezocht om met hem af te rekenen. Hij is naar de coffeeshop gegaan en heeft daar vijf keer in de richting van het slachtoffer geschoten. Het slachtoffer werd twee keer geraakt, maar overleefde de schietpartij', aldus de advocaat-generaal. Het is niet duidelijk wat de aanleiding voor de schietpartij was.

Bij de strafeis is rekening gehouden met de ernst van het feit en het tijdsverloop van de zaak. ‘De verdachte is midden op de dag, terwijl hij gewapend was, een coffeeshop binnen gegaan en heeft daar meerdere kogels afgevuurd. In de coffeeshop waren op dat moment ook andere mensen aanwezig. De schietpartij had erger kunnen aflopen', aldus de advocaat-generaal ter zitting.

De feiten hebben zich in 2003 afgespeeld, maar de zaak werd pas in 2010 voor de rechter gebracht. Dit komt doordat de verdachte, een Brit, eerst in Engeland is veroordeeld voor andere strafbare feiten en daarvoor ook een straf heeft uitgezeten. Wegens het lange tijdsverloop van de zaak, wordt er nu 6 jaar en 4 maanden cel geëist.

De rechtbank veroordeelde de verdachte eerder tot 6 jaar en 4 maanden cel, bij een eis van de officier van justitie van 8 jaar cel. De verdachte was het niet eens met de uitspraak en stelde hiertegen hoger beroep in.

Uitspraak op 11 augustus 2014.

Datum: maandag 28 juli 2014, 16:06
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry