Einde warm en stabiel zomerweer

24/07
2014
Na een periode met zonnig, droog en warm zomerweer wordt het de komende dagen wisselvalliger en minder warm. Voor sommigen een opluchting dat de lange periode met warm tot zeer warm zomerweer voorbij is, voor vakantie vierend Nederland af en toe vervelend. Het weertype met zon en vooral in de middag een bui met temperaturen rond 22 graden is overigens vrij normaal en staat bekend als typisch "Hollands zomerweer".

Tropische temperaturen Hoek van Holland

De afgelopen dagen was het op en top zomerweer in heel Nederland met veel zon en temperaturen die gisteren oplopen tot 28 graden. In Hoek van Holland werd het met een aflandige wind zelfs tropisch warm, 30.3 graden. Hoek van Holland was tijdens de afgelopen warme periode meerdere keren de koploper wat betreft de maximumtemperatuur. Het Westland is op dit moment in tegenstelling tot bijvoorbeeld delen in Drenthe, Overijssel en Limburg zeer droog. Het neerslagtekort (neerslag minus verdamping) is in het Westland en in delen van Zeeland opgelopen tot 150 mm. Omdat er geen energie wordt benodigd voor verdamping kan alle energie worden gebruikt voor het opwarmen van de lucht en komt het kwik in droge gebieden een stuk hoger uit dan in natte gebieden.

Zomerse donderdag

Vandaag blijft vrij zonnig en warm. Af en toe drijft er wat hoge en middelbare bewolking voorbij. Door de aanvoer van iets minder warme en ook wat vochtigere lucht komt het kwik iets minder hoog uit in vergelijking met gisteren. Dertig graden worden vandaag niet gehaald. Op de meeste plaatsen wordt het 26 of 27 graden. Op de Wadden wordt het 24 graden bij een matige tot vrij krachtige ietwat vlagerige oosten- tot noordoostenwind. Vanmiddag ontstaan er in de vochtige en geleidelijk onstabieler wordende lucht in de oostelijke provincies enkele stapelwolken en kan vanaf de tweede middaghelft en vanavond een lokale regen- of onweersbui vallen.

Duitse lagedrukgebieden

Grootschalig zien we nog steeds een hogedrukgebied boven Scandinaviƫ met nog steeds extreem hoge temperaturen in Noorwegen, Zweden en Finland. Aan de zuidflank van dit hoog staat een oost- tot noordoostelijke stroming. Een lagedrukgebied in de hogere lagen van de atmosfeer boven het oosten van Duitsland trekt vandaag naar het westen, naar het zuidoosten van ons land, waardoor opbouw van de atmosfeer onstabieler wordt (aan de grond wordt het zomers warm, in de hogere lagen van de atmosfeer is het koud) en er uiteindelijk aan het eind van de dag in de oostelijke provincies een lokale bui kan ontstaan. Vrijdag blijft het hoogtelaag boven het zuidoosten van ons land liggen. Op grondniveau trekt een lagedrukgebied van Duitsland naar het noordoosten van ons land. Rondom dit lagedrukgebied ontwikkelt zich een zone met bewolking en neerslag. Deze zone draait morgen in de loop van de dag via het noorden en midden van het land naar het westen en zuidwesten. De neerslag krijgt in de loop van de dag een buiig karakter, daarbij kan het ook onweren. Onder de wolken die over ons land schuiven en in neerslag blijft het kwik rond 21 of 22 graden steken. In het zuiden, waar de zon vooral in de ochtend af en toe nog weet door te breken kan het lokaal nog 25 graden worden.

Zaterdag op meer plaatsen zomers

De krul met wolken en neerslag rondom een opvullende depressie aan de grond en in de hogere lagen van de atmosfeer trekt in de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend via het zuidwesten van het land weg. Daarna komt de zon tevoorschijn en loopt het kwik hoger op dan op vrijdag. Op de meeste plaatsen wordt het zaterdag 23 of 24 graden, in het binnenland wordt op veel plaatsen weer de zomerse 25 graden gehaald. De aangevoerde lucht aan de "binnenkant "van de krul is zeer onstabiel van opbouw. Vrij snel zullen er stapelwolken ontstaan die tot een vrij hoog niveau van de atmosfeer kunnen doorgroeien en in de middag en avond het buienstadium kunnen bereiken. Onweer en windstoten zijn mogelijk. Omdat er weinig stroming is, kunnen buien lokaal blijven hangen en veel neerslag produceren.

Engels lagedrukgebied

De Duitse lagedrukgebieden vullen in de nacht naar zaterdag op en trekken naar het zuidoosten weg. Tegelijkertijd zien we boven Engeland een volgend lagedrukgebied in de hogere lagen van de atmosfeer ontstaan. Het koufront dat om het lagedrukgebied op grondniveau boven de Noordzee krult, trekt zondag in de loop van de dag van zuidwest naar noordoost over ons land en veroorzaakt met name zondagmiddag en avond in het noorden en oosten weer een aantal regen- en onweersbuien. In het zuidwesten en westen wordt het zondagmiddag droog en wordt het met medewerking van de zon 23 graden. Het lagedrukgebied trekt maandag opvullend over Belgiƫ naar Frankrijk en veroorzaakt ook begin volgende week nog een paar buien. Met een naar west tot noordwest draaiende wind wordt lucht aangevoerd vanaf de Noordzee. Met een beetje zon warmt die lucht overdag boven land op naar 21 of 22 graden.

Minder buien

Vanaf woensdag zijn er geen kleine lagedrukgebiedjes meer in onze directe omgeving te vinden en neemt de kans op regen- en onweersbuien af. Grootschalig zien we lagedruk boven het noorden van Europa (dat betekent voor Scandinaviƫ wisselvallig en koeler weer) en hogedrukgebieden op de Atlantische Oceaan, soms met een uitloper naar Europa. Met een westelijke stroming wordt vrij frisse lucht aangevoerd met af en toe zon en later in de week weer kans op een enkele bui. De temperaturen zullen oplopen naar 21 of 22 graden, vrij normale waarden voor de ze tijd. Een terugkeer van het warme zomerweer zit er niet in.

Bronnen: MeteoGroup, KNMI

Datum: donderdag 24 juli 2014, 10:53
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Drenthe, Duitsland, Finland, Frankrijk, Limburg, Noorwegen, Overijssel, Westland, Zeeland, Zuid-Holland, Zweden

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry