Inbraakgolf met behulp van schroevendraaiers: tot 3 jaar cel geëist

22/07
2014
Het Openbaar Ministerie heeft maandag 3 en 2,5 jaar cel geëist tegen twee verdachten van het medeplegen van een reeks inbraken en pogingen daartoe in Noord-Holland. De mannen van 20 en 19 jaar uit Zoetermeer en Leidschendam worden ervan verdacht samen of met anderen tussen december en februari een grote hoeveelheid inbraken te hebben gepleegd. Het ging hierbij om woningen in Schagen, Castricum, Egmond a/d Hoef, Limmen, Spanbroek, Purmerend, Heiloo en Volendam.

Inbraakgolf
In die maanden werd de regio volgens de officier van justitie overspoeld door inbraken. Bijna dagelijks werd ingebroken, wat leidde tot grote beroering in de regio. Hoewel er aanwijzingen zijn dat het duo in totaal 41 inbraken heeft gepleegd of pogingen daartoe heeft gedaan, heeft het OM gekeken naar de bewijsbare zaken: 14 stuks.

Hang- en sluitwerk
Het OM gaat ervan uit dat de twee in 5 gevallen samen hebben geopereerd en in de rest van de gevallen met, nog onbekende, anderen. In nagenoeg alle gevallen werd gebruikgemaakt van een schroevendraaier, waarmee vooral aan de achterkant van woningen niet goed beveiligde bovenlichtjes (kleine raampjes boven ander raam), kantel- en kiepramen werden geforceerd. Bij de aanhouding zijn een grote hoeveelheid schroevendraaiers aangetroffen. Ook zijn diverse gestolen goederen teruggevonden.

De buit bedroeg in de meeste gevallen geld, sieraden, horloges en tablets. Ten behoeve van de slachtoffers is zogeheten conservatoir beslag gelegd. In navolging van deze zaak zal een zogeheten ontnemingsprocedure starten, waarbij het geld via de rechter afgepakt wordt. Het geld zal ten goede komen aan slachtoffers.

Eis
Het OM heeft in zijn eis rekening gehouden met het feit dat zij beiden of in andere samenstelling een fors aantal inbraken hebben gepleegd. Verder heeft het OM meegewogen dat het duo nog jong is en nog niet eerder had vastgezeten voor inbraken, maar dat een van de twee onder voorwaarden op vrije voeten was. Hij werd al verdacht van een inbraak in Heiloo (in deze specifieke zaak zijn recent twee medeverdachten veroordeeld tot 4 maanden cel). Ook houdt de officier van justitie rekening met het feit dat beide verdachten zwijgen. Hierdoor kan geen passende begeleiding worden opgestart om recidive te voorkomen. Daarom past wat de officier betreft alleen een lange onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

De rechtbank Noord-Holland doet op 4 augustus uitspraak

Datum: dinsdag 22 juli 2014, 13:23
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Castricum, Heiloo, Noord-Holland, Purmerend, Schagen, Zoetermeer, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry