Schrik na winstwaarschuwingen

13/07
2014
De opmaat naar het nieuwe cijferseizoen verliep turbulent: diverse bedrijven kwamen met een winstwaarschuwing. Daarnaast hielden financiële problemen bij de grootste bank van Portugal en de verder oplopende spanningen in het Midden-Oosten beleggers afgelopen week in de greep.

De AEX-index deed een flinke stap terug en eindigde 3,6% lager op 403,61 punten.

De week begon al in mineur. De industriële productie in Duitsland bleek onverwacht en ook fors te zijn gedaald. Dat wakkerde de angst aan dat de Duitse motor steeds meer begint te haperen. De AEX-index eindigde 1,1% lager.

Winstwaarschuwing

BAM moest een fors koersverlies incasseren, nadat het bouwbedrijf de markt had verrast met een winstwaarschuwing. PostNL daarentegen was erg in trek, dankzij een opwaartse bijstelling van zijn winstprognose voor dit jaar.

Dinsdag werd er op het gebied van winstwaarschuwingen nog een schepje bovenop gedaan. Philips liet weten dat Deborah DiSanzo, die de Healthcare-tak leidde, het bedrijf zal verlaten na teleurstellende divisieresultaten in het tweede kwartaal. Desondanks was het aandeel de grootste stijger op het Damrak. Dat was vooral te danken aan de geruststelling dat de resultaten van de hele groep naar verwachting in lijn met de prognoses zullen uitkomen.

Air France-KLM

Air France-KLM daarentegen zag de koers flink dalen, nadat het luchtvaartbedrijf had gemeld dat de overcapaciteit op lange-afstandsvluchten de winstgevendheid ondermijnt. Het concern gaat nu voor 2014 uit van een EBITDA van 2,2 tot 2,3 miljard euro, terwijl het eerder rekende op 2,5 miljard euro. De AEX zette de glijvlucht voort en zakte met 1,1%.

Woensdag wist de index zich enigszins te herstellen, met een plusje van 0,2%. Beleggers hielden zich wat afzijdig, met het oog op de publicatie van de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve, nabeurs.

Aftrap cijferseizoen

Wel was er aandacht voor Alcoa, die traditiegetrouw de aftrap gaf van het Amerikaanse cijferseizoen. De cijfers vielen mee, want de aluminium-producent wist weer zwarte cijfers te schrijven, na een verlies in dezelfde periode vorig jaar.

De Fed-notulen bevatten weinig verrassingen. De Amerikaanse centrale bank verwacht zijn maandelijkse kwantitatieve verruiming in oktober volledig te hebben afgebouwd. Dit betekent echter niet dat de rentes prompt weer omhoog zullen gaan.

Donderdag kwam er opnieuw een winstwaarschuwing; ditmaal van Fugro. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie maakte al een zwak eerste kwartaal door, maar boekte naar eigen zeggen ook in de maanden erna teleurstellende resultaten.

De koers van Fugro daalde met ruim 19%. Dit zette vanzelfsprekend druk op de AEX-index.

Portugese bank

Daar kwamen nog toenemende zorgen over de Europese bankensector bij. Over de grootste bank in Portugal, Banco Espirito Santo, circuleerden berichten over onregelmatigheden in de boekhouding en uitstel van couponrentebetalingen op een aantal kortlopende schuldeffecten bij het moederbedrijf. De AEX-index sloot 1,7% lager.

Vrijdag keerde de rust enigszins terug op het Damrak. Banco Espirito Santo liet weten dat de kapitaalbuffers toereikend zijn om eventuele verliezen op te vangen. De handel in het aandeel werd na een onderbreking weer hervat, maar het koersverloop was nog erg volatiel.

Verder presenteerde Wells Fargo als eerste Amerikaanse financiële instelling de kwartaalcijfers. De winst- en omzetcijfers waren solide, maar beleggers waren teleurgesteld over een daling van de netto-rentemarge. Uiteindelijk doofde de handelsdag zonder veel prikkels uit en sloot de AEX fractioneel hoger.

Datum: zondag 13 juli 2014, 13:55
Bron: Alex
Categorie: Economie

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry