Rechtbank staat uitlevering Rwandees toe

11/07
2014
De rechtbank Den Haag heeft vandaag geoordeeld dat Nederland een 54-jarige Rwandees uit Leusden mag uitleveren aan Rwanda. Er is om zijn uitlevering gevraagd vanwege betrokkenheid bij de genocide van 1994.

Eerlijk procesDe Rwandees heeft zich verzet tegen de uitlevering. Hij zegt onschuldig te zijn en verwacht in Rwanda geen eerlijk proces te krijgen. Hij zegt slachtoffer te zijn van een politieke afrekening.

De rechtbank Den Haag heeft vandaag vastgesteld dat er geen redenen zijn om de gevraagde uitlevering te weigeren. De rechtbank heeft onder meer geconcludeerd dat niet aannemelijk is dat  de 54-jarige Rwandees in Rwanda een politiek doelwit is en geen eerlijk proces zal krijgen.

Verdenkingen De Rwandese autoriteiten verdenken de man ervan betrokken te zijn geweest bij de voorbereiding en uitvoering van de genocide in zijn eigen wijk in Kigali. Zo zou hij betrokken zijn geweest bij het opstellen van dodenlijsten, de verstrekking van wapens en aanvallen op Tutsi's in de wijk.

De opgeëiste Rwandees was secretaris-generaal van een extremistische partij (CDR) die opriep tot geweld tegen Tutsi 's. Dat was voor het Openbaar Ministerie reden om onderzoek te doen naar zijn betrokkenheid bij de genocide. In dit Nederlandse onderzoek is bewijs gevonden dat de verdachte via de nationale radio heeft aangezet tot het plegen van genocide.

Hoge RaadIn een vorige Rwandese uitleveringszaak oordeelde de rechtbank Den Haag afgelopen december dat uitlevering door Nederland toelaatbaar is. Daartegen werd cassatie aangetekend. In juni van dit jaar heeft de Hoge Raad de beslissing van de rechtbank bevestigd.

Datum: vrijdag 11 juli 2014, 16:30
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Leusden, Rwanda, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry