Onstabiel zomerweer

09/07
2014
Het is vandaag nog even door de zure appel heen bijten. Een lagedrukgebied in de buurt van Berlijn trekt naar Limburg en veroorzaakt net zoals gisteren regionaal grote hoeveelheden regen. Aan de achterzijde van het laag stroomt vanuit het noordoosten warme en onstabiele lucht ons land binnen, resulterend in meer zon, zomerse temperaturen, maar ook een dagelijkse regen- of onweersbui.

Kletsnat Limburg

In het zuidoosten van ons land is maandag plaatselijk meer dan 50 mm regen gevallen, omgerekend 5 emmers water per vierkante meter. Neerslag van betekenis was hard nodig. Het neerslagtekort in het groeiseizoen was de afgelopen weken in het zuiden en westen oplopen tot boven de 150 mm (neerslag minus verdamping). Maar zooveel regen in een korte periode is een beetje teveel van het goede... In het noorden van het land viel overigens vrijwel niets. Op de Waddeneilanden en in Friesland bleef het op een enkele drup na droog. Ook vandaag valt regionaal veel regen. Op het front dat om het Duitse lagedrukgebied is gedraaid, valt in het midden en zuiden lokaal weer 20 tot 40 mm regen. In de aangevoerde warme en onstabiele lucht kunnen later vanmiddag en vanavond onweersbuien ontstaan, die lokaal in korte tijd veel regen kunnen achterlaten.

Grote verschillen in temperatuur

In het zuiden van Limburg blijft het kwik vandaag steken bij 14 of 15 graden in langdurige regen. In het oosten van Groningen wordt het met wat zon in de loop van de middag en avond in combinatie met de aanvoer van warme lucht zomers warm, 25 graden.

Stormachtige noordwester langs Zeeuwse kust

Rondom het lagedrukgebied waait de wind vandaag uit de noordwesthoek. Landinwaarts waait er een matige wind en neemt de wind in de loop van de dag af. Langs de west- en zuidwestkust gaat de wind in de loop van de ochtend en middag op nadering van het laag eerst toenemen tot hard en langs de Zeeuwse kust later vanmiddag mogelijk tot stormachtig, windkracht 8. Bovendien is de wind vlagerig van karakter en kunnen langs de Zeeuwse kust zware windstoten voorkomen. De wind neemt in de loop van de avond vanuit het oosten af.

Morgen overal zomers warm

De warme lucht die vanmiddag het noordoosten van het land binnenstroomt, breidt zich komende nacht en morgen naar het zuidwesten uit. In de loop van de nacht wordt het vanuit het noorden op steeds meer plaatsen droog en wordt het niet kouder dan 16 of 17 graden. Morgen wordt het zomers warm, 25 tot 27 of 28 graden in Groningen. Op de stranden wordt het 23 of 24 graden bij een matige en op de Wadden vrij krachtige noordenwind. De zon schijnt, vooral in de noordelijke provincies (12 tot 14 uur). In Limburg kan het nog een beetje tegenvallen (2 tot 4 uur zon). De warme lucht is overigens wel onstabiel van opbouw. Op het warmst van de dag, in de middag en avond kan met name in binnenland (daar waar het meeste vocht aanwezig is) een lokale regen- of onweersbui ontstaan.

Vrijdag en zaterdag broeierig zomerweer

Vrijdag en zaterdag bevinden we ons ten zuiden van een hogedrukgebied dat boven Scandinavië voor fantastisch zomerweer zorgt met zomerse en lokaal tropische temperaturen, 20 uur zon en een heleboel muggen… in een zone met lagedruk. In de vochtige en warme lucht wordt het ook op vrijdag en zaterdag warm met temperaturen tussen 22 graden op de stranden en 26 graden in het binnenland. Landinwaarts voelt het in combinatie met een hoge luchtvochtigheid broeierig en benauwd aan. Dat komt mede omdat er in tegenstelling tot vandaag maar heel weinig wind staat. De zon laat zich van tijd tot tijd zien, het meest in het noorden van het land. In de loop van de middag en avond ontwikkelen zich in de warme en vochtige lucht lokaal regen- en onweersbuien.

Zondag en maandag zuidwestenwind

Zondag trekt het lagedrukgebied dat niet alleen in ons land, maar in heel veel landen op het vasteland van Europa regen- en onweersbuien heeft veroorzaakt richting Scandinavië. Bij ons draait de wind naar west zuidwest en voert dan tijdelijk iets minder warme lucht aan. De temperaturen komen met wind vanaf zee iets lager uit, aan zee 20 graden, landinwaarts 22 tot 24 graden. Ook op zondag en maandag blijft het een afwisseling van zon, wolken en vooral later op de dag een regen- of onweersbui.

Zomer gaat volgende week door

Volgende week vindt de het grootste wandelevenement van Nederland plaats, de Nijmeegse Vierdaagse. Met een opbouwend hogedrukgebied ten zuidoosten van ons land van Spanje richting de Alpen en lagedruk ten westen van de Britse eilanden wordt waarschijnlijk met een zuidwestelijke stroming opnieuw warme en vochtige lucht aangevoerd. De eerste dag van de Vierdaagse is de minst warm met 23 of 24 graden. Tijdens de intocht op vrijdag is het veel warmer, 27 of 28 graden. Dinsdag en woensdag verlopen meest droog, vanaf donderdag neemt de onstabiliteit weer toe en kunnen er lokaal weer regen- of onweersbuien ontstaan.

Bron: MeteoGroup, KNMI

Datum: woensdag 9 juli 2014, 08:57
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Berlijn, Duitsland, Friesland, Groningen, Limburg, Noordelijke, Spanje

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry