OM eist in hoger beroep 4 jaar cel voor poging doodslag in Wervershoof

08/07
2014
De advocaat-generaal (OM) in Amsterdam heeft vandaag in hoger beroep 4 jaar cel geëist tegen een man die ervan wordt verdacht op 10 mei 2012 in Wervershoof een andere man met zware voorwerpen, waaronder een buis van een stofzuigerslang en een bloempot, op en tegen het hoofd te hebben geslagen. Het slachtoffer liep fors schedel- en hersenletsel op. Na een verblijf in een revalidatiecentrum is beperkt herstel opgetreden. De verwachting is dat de kans op verder herstel nihil is en het slachtoffer de rest van zijn leven afhankelijk zal zijn van 24-uurs-zorg.

Verdachte verklaarde in eerste instantie dat hij het slachtoffer, een inbreker, had overlopen en om die reden het geweld had toegepast. Al snel bleek echter dat het slachtoffer een vriend van verdachte was. Het slachtoffer was bij verdachte op bezoek en beiden hadden de voorafgaande nacht en dag doorgehaald met drank en drugs. Vervolgens is het in de visie van het OM gekomen tot ongewenste seksuele intimiteiten vanuit verdachte richting slachtoffer. Het slachtoffer beet letterlijk van hem af waarna de verdachte het bewuste geweld toepaste.

De advocaat-generaal vindt dat een onvoorwaardelijke celstraf van aanzienlijke duur recht doet aan de ernst van het feit en de omstandigheden waaronder het feit is gepleegd: `Het staat voor het OM vast dat deze gebeurtenis door geen van de betrokkenen is gewild. De gevolgen worden door allen betreurd. Er zijn geen relevante antecedenten, noch voor verdachte noch voor het slachtoffer. Daarmee kan deze gebeurtenis worden gekwalificeerd als een bizar incident waarin ook het slachtoffer een rol heeft gespeeld. De gevolgen voor het slachtoffer zijn meer dan rampzalig. De kwaliteit van de rest van zijn leven lijkt naar objectieve maatstaven bezien, treurig. De geëiste straf doet recht aan dit alles`, aldus de advocaat-generaal op de zitting.

De rechtbank veroordeelde verdachte tot 4 jaar cel na een eis van de officier van justitie van 7 jaar. Het OM en de verdachte stelden hoger beroep in. Het hoger beroep van het OM richtte zich tegen de hoogte van de opgelegde straf. Na bestudering van het dossier en het vonnis vindt de advocaat-generaal echter dat de opgelegde straf door de rechtbank een passende straf is.

Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.

Datum: dinsdag 8 juli 2014, 18:13
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Noord-Holland, Wervershoof

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry