Optimisme over banenrapport VS

07/07
2014
Week 27 was een korte week, althans in de VS. Daar waren de financiële markten vrijdag en een deel van donderdag gesloten vanwege Independence Day. Andere ingrediënten waren een rentebesluit van de ECB, beter dan verwachte Amerikaanse banencijfers en een nieuw record voor de Dow Jones-index.

De AEX-index eindigde 1,9% hoger op 418,70 punten.

De beursweek ging positief van start. Het verloop van de AEX op maandagochtend was wat grillig, maar 's middags verbeterde het beeld, na beter dan verwachte verkoopcijfers van bestaande woningen in de VS. Uiteindelijk eindigde de index 0,6% hoger.

Philips

Zonder de koerswinst van Philips zou de graadmeter echter licht lager zijn geëindigd. Het aandeel Philips steeg namelijk met 4,1% nadat het elektronicaconcern de verzelfstandiging van de Lighting-onderdelen Lumileds en Automotive Lighting had aangekondigd.

Dinsdag konden beleggers direct aan de slag met enkele macrodata uit Azië. In Japan kwam de zogeheten Tankan-index duidelijk onder de verwachting uit. Dat weerspiegelde een verslechtering van het zakelijk sentiment. In China was het beeld positiever. Daar kwamen de inkoopmanagersindices boven de 50 uit, wat duidt op groei. De AEX-index ging hoger van start.

's Middags werden in de VS twee licht teleurstellende macrodata gepubliceerd: de inkoopmanagersindex en de bouwuitgaven. Desondanks liep de AEX aan het eind van de dag op, waarschijnlijk vanwege een dalende olieprijs. De dagwinst bedroeg uiteindelijk 0,6%.

Beursgang NN Group

Woensdag stond in Amsterdam grotendeels in het teken van de beursintroductie van NN Group. Ook slokte de banengroei in de Amerikaanse private sector veel aandacht op. Dit cijfer pakte beter uit dan verwacht: er waren in juni 281.000 banen bijgekomen, veel meer dan de 210.000 waarop was gerekend.

Dit wakkerde wel de speculatie aan dat de Federal Reserve de monetaire teugels eerder zou aantrekken dan gedacht en wellicht sneller zou overgaan op een renteverhoging. Hierdoor werd goed nieuws uiteindelijk slecht nieuws en smolt de winst van de AEX-index grotendeels weg.

Meevallende banengroei

Donderdag stonden twee zaken centraal: het maandelijkse Amerikaanse arbeidsmarktrapport (dat vanwege Independence Day een dag eerder verscheen) en het rentebesluit van de ECB. Het banenrapport pakte een stuk beter uit dan verwacht. Er waren 288.000 banen bijgekomen, terwijl was gerekend op een toename van 215.000. De werkloosheid daalde naar 6,1%, beter dan de verwachte 6,3%. Ook was het mei-cijfer verhoogd.

De ECB handhaafde de rente op 0,15% en dat zal ook nog wel enige tijd zo blijven. De AEX-index steeg die dag met 0,9% naar 419,53 punten, de hoogste slotnotering van 2014. Op Wall Street ging de Dow Jones-index voor het eerst in zijn 188-jarig bestaan door de 17.000 punten heen.

Vrijdag was een erg rustige dag. De Europese beurzen konden geen inspiratie putten uit de VS, omdat Wall Street was gesloten. Er was weinig nieuws, met uitzondering van tegenvallende Duitse fabrieksorders. De AEX-index leverde 0,2% in.

Datum: maandag 7 juli 2014, 01:56
Bron: Alex
Categorie: Economie

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry