Vier Utrechtse wetenschappers krijgen subsidie voor onderzoekservaring in buitenland

02/07
2014
De Utrechtse onderzoekers kunnen met hun Rubicon-subsidie tot maximaal 24 maanden onderzoek doen in het buitenland. Deze ervaring is voor veel wetenschappers een belangrijk onderdeel van hun cv. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf.

In totaal heeft NWO in deze ronde 15 Rubicon-subsidies toegekend. Deze jonge wetenschappers ontvangen de beurs vooral vanwege de kwaliteit van het onderzoeksvoorstel, de kwaliteit van hun wetenschappelijke werk en die van het gastinstituut.

De gehonoreerde voorstellen van de Universiteit Utrecht:

Afbraakroutes in kaart gebracht

Dr. Linda Clijsters -> New York University School of Medicine, Department of Pathology/Perlmutter Cancer Center (VS), 24 maanden

In de cel regelen vele afbraakcomplexen de vereiste degradatie van eiwitten. Met een nieuwe screen brengt de onderzoeker ongekende eiwitafbraakroutes in kaart. Deze kaart helpt de onderzoeker bij het ontdekken en karakteriseren van nieuwe afbraakpaden die tumorvorming tegenhouden.

Methaangas beïnvloedt klimaat en omgekeerd

Dr. Sabine Lengger -> University of Bristol, Organic Geochemistry Unit (VK), 24 maanden

Methaan (aardgas), een krachtig broeikasgas, wordt voornamelijk door micro-organismen in moerassen geproduceerd. De chemische fossielen van deze organismen kunnen informatie geven over methaanproductie en daarmee kan de wisselwerking tussen methaan en klimaat in oude, huidige en toekomstige moerassen bestudeerd worden.

Dodelijke CD4 T-cellen

Dr. Ellen Wehrens -> University of California, San Diego, Division of Biological Sciences (VS), 24 maanden

Onlangs is er in het immuunsysteem een CD4 T-cel ontdekt met dodelijke functie. De onderzoekers gaan kijken of deze cellen virusgeïnfecteerde cellen kunnen doden en gebruikt kunnen worden in de behandeling van infectieziekten.

What makes a bacterium virulent?

Dr. Xinglin Zhang -> University of Oxford, Sir William Dunn School of Pathology (VK), 24 maanden

De bacterie Yersinia enterocolitica veroorzaakt darmontstekingen en diarree. In dit onderzoek worden moderne genetische methoden gebruikt om te bepalen welke genen van deze bacterie bijdragen aan het vermogen om ziekte te veroorzaken.

Datum: woensdag 2 juli 2014, 15:22
Bron: Universiteit Utrecht
Categorie: Wetenschap
Tags: New York, San Diego, Utrecht, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry