Gemeenten zouden meer kunnen doen met plattelandswoning

03/07
2014
NIEUWEGEIN (EZPress) - Sinds 1 januari 2013 is de Wet Plattelandswoning van kracht. De NVM heeft zich jarenlang sterk gemaakt voor de plattelandswoning en was daarom zeer verheugd over de totstandkoming van deze wet. Er kwam eindelijk een middel om de leegstand van agrarische bedrijfswoningen tegen te gaan. Maar nog voor de invoering van de wet constateerde de NVM al dat een aantal gemeenten niet warm liep voor de plattelandswoning. Dat is nog steeds het geval en dat is spijtig, zo vinden NVM-makelaars A&LV Jeroen Adams en Jos Hermens in het nieuwe NVMagazine.

Bij de Wet Plattelandswoning houdt de boerderij het karakter van een bedrijfswoning, maar kan toch door iemand (anders) worden bewoond. Tegelijkertijd hoeven agrarische bedrijven in de omgeving niet bang te zijn voor klachten. De burger die er in gaat wonen. kan namelijk nooit verzet aantekenen tegen overlast van werkzaamheden van een naburig agrarisch bedrijf.

Volgens de NVM hebben nu ongeveer 80 gemeenten werk gemaakt van de plattelandswoning. Uit CBS-cijfers blijkt dat er 403 gemeenten in ons land zijn, al beschikt niet elke gemeente over buitengebied.

Bewuste keuze

Jeroen Adams, A&LV makelaar bij Adriaan van den Heuvel Makelaars in Helmond, schat dat in zijn regio ongeveer de helft van de gemeenten bezig is met de plattelandswoning. “De andere helft heeft er nog niets mee gedaan, of is bezig met het ontwikkelen van beleid op dit punt. Als ze het bestemmingsplan herzien, wordt de plattelandswoning vaak wel meegenomen. Maar mogelijk hebben gemeenten te weinig ambtenaren om hier wat te mee doen. Ook zullen er bestuurders zijn, die zeggen: ‘We willen er niets mee, dus we doen er ook niets mee’. Ze maken een heel bewuste keuze om dit links te laten liggen.”

Volgens Adams kan het aantreden van een nieuw college wel wonderen doen. “In de gemeente Deurne is een nieuw college aangetreden en die heeft besloten dat er een beleidsnotitie over de plattelandswoning moet worden geschreven. Het vorige college heeft er niets mee gedaan. Waarom is mij niet duidelijk.” Adams: “Als NVM hebben we ongeveer tien jaar hiervoor gelobbyd en gestreden. Nu het middel er is, vind ik het jammer dat sommige gemeenten er niets mee doen.”

Mondjesmaat

Volgens Jos Hermens, A&LV makelaar in het Land van Cuijk (het noordoosten van Brabant) wordt er door gemeenten ‘mondjesmaat’ gebruik gemaakt van de Wet Plattelandswoning. “Het is heel voorzichtig. Ze zijn een beetje bang. Ze vragen zich of het allemaal wel goed gaat en hoe de regels toegepast moeten worden. Maar er zijn ook gemeenten die het in één keer, integraal, toepassen.”

Hermens wijst ook op het grote het aantal gebouwen, die de komende jaren leeg komen te staan. “Er dreigt een totale verpaupering van het platteland. Wij krijgen de opdracht boerderijen te verkopen en dan duurt het heel lang. Terwijl de banken stellen: er moet een woonbestemming of een andere bestemming op het pand komen, anders financieren we het niet. Dan moeten we twee jaar lang een koper proberen vast te houden. Dat gaat het niet worden. Dit is geen positief verhaal, maar ik kan er niets anders van maken.”

Rondgang

Dat de plattelandswoning nog steeds onbekend is, blijkt bij een rondgang onder een aantal plaatsen ook uit een reactie van de gemeente Amersfoort, toch een relatief grote gemeente in ons land. “Ik weet niet precies wat u met een plattelandswoning bedoelt”, zegt een woordvoerster. Om vervolgens de plattelandswoning te verwarren met woningen in de ruimte-voor-ruimte regeling.

Beter op de hoogte is de gemeente Terneuzen, waar in juni 2013 de plattelandswoning in een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied is opgenomen. “Tot op heden is van deze mogelijkheid nog geen gebruik gemaakt, maar deze flexibiliteit biedt het bestemmingsplan dus wel. Met de nieuwe wetgeving, die vorig jaar van kracht is geworden, kan de plattelandswoning bij conflicterende situaties uitkomst bieden”, zo stelt de woordvoerder.

In Kampen wil het college meer naar de geest van het wetsartikel wil handelen, dan naar de letter van de wet. Hierdoor kunnen er meer plattelandswoningen worden gerealiseerd, zo geeft een woordvoerder aan. Volgens hem is hier namelijk veel behoefte aan.

De Gelderse gemeente Aalten stelt dat het gemeentelijke beleid ten opzichte van de plattelandswoning nog niet in werking is. “Maar wij willen de mogelijkheid wel bieden in ons bestemmingsplan Landelijk Gebied 2015.”

//Einde bericht

Bron: NVM

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: donderdag 3 juli 2014, 10:21
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Aalten, Amersfoort, Cuijk, Deurne, Gelderland, Helmond, Kampen, Nieuwegein, Noord-Brabant, Overijssel, Terneuzen, Utrecht, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry