27 miljoen euro voor twee grootschalige alfa- en bètafaciliteiten

02/07
2014
In totaal ontvangen zes programma’s in Nederland financiering binnen de Nationale Roadmap voor grootschalige onderzoeksfaciliteiten. Hiervoor is 81 miljoen euro beschikbaar.

De projecten waarin de Universiteit Utrecht aan deelneemt:

CLARIAH: Common Lab Research Infrastructure for the Arts and Humanities

CLARIAH ontwikkelt een digitale infrastructuur die grote verzamelingen data en software uit verschillende geesteswetenschappelijke gebieden bij elkaar brengt. Zo kunnen geesteswetenschappers - van historici, letterkundigen en archeologen tot taalkundigen, spraaktechnologen en mediawetenschappers – disciplineoverschrijdende vragen onderzoeken over bijvoorbeeld cultuur en maatschappelijke verandering. Dit project is van groot belang voor de ontwikkeling van de geesteswetenschappen in Nederland; er is sprake van een digitale revolutie die de wijze van onderzoek drastisch zal veranderen. Ook de potentiële maatschappelijke impact is groot.

Het project is een samenwerking tussen Huygens ING, Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, Meertens Instituut, Beeld en Geluid, Radboud Universiteit, Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit en Universiteit Utrecht. Jan Luiten van Zanden, hoogleraar Economische en sociale geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, neemt plaats in het bestuur. Jan Odijk, hoogleraar Taal- en spraaktechnologie aan Universiteit Utrecht, is voorzitter van het uitvoerend bestuur.

 

Nederlandse bijdrage aan detector upgrades LHC CERN

Nederland levert een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond de LHC-deeltjesversneller van CERN in Genève. Nikhef is namens Nederland lid van drie experimenten bij de LHC. Het gaat om de ATLAS-, ALICE- en LHCb-detectoren, en de computing-infrastructuur voor dataopslag en -analyse. Een groot aantal wetenschappers probeert bij CERN antwoorden te vinden op de vele vragen rondom materie, antimaterie, higgsdeeltjes, donkere materie en quarks. De wetenschappelijke kwaliteit van de Nederlandse bijdragen is excellent en heeft een grote aantrekkingskracht op jonge onderzoekers.

Het project is een samenwerking tussen FOM-Nikhef, Radboud Universiteit, Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit en Universiteit Utrecht. Vanuit de Universiteit Utrecht zijn de hoogleraren deeltjesfysica Raimond Snellings en Thomas Peitzmann betrokken bij het project

Nationale roadmap grootschalige onderzoeksfaciliteiten

Het ministerie van OCW stelt jaarlijks 40 miljoen euro beschikbaar voor de Nationale roadmap grootschalige onderzoeksfaciliteiten en tweejaarlijks kent NWO dit geld toe aan onderzoeksteams die hier aanspraak op willen maken. Een adviescommissie van NWO beoordeelt ingediende projecten op wetenschappelijke kwaliteit, belang voor innovatie, belang voor Nederland en kwaliteit van de opzet. Op de Nationale Roadmap grootschalige onderzoeksfaciliteiten staan sinds 2012 in totaal 29 onderzoeksfaciliteiten waarvan er nu zes financiering ontvangen.

 

Datum: woensdag 2 juli 2014, 11:41
Bron: Universiteit Utrecht
Categorie: Wetenschap
Tags: Amsterdam, Noord-Holland, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry