OM eist in hoger beroep werkstraf voor discriminerende leuzen

30/06
2014
De advocaat-generaal (OM) in Amsterdam heeft vandaag in hoger beroep 50 uur werkstraf geëist tegen een verdachte die discriminerende leuzen aanbracht op muren op/in flatgebouwen in Zaandam in de periode februari tot begin mei 2010.

In de visie van het OM heeft verdachte zich schuldig gemaakt aan een aantal uitlatingen dat beledigend is over Turken. Verdachte duidde mensen van Turkse afkomst onder andere aan als stinkend en vies en gaf aan dat hij liever varkens dan Turken heeft. Ook heeft hij zich, in de visie van het OM, schuldig gemaakt aan uitlatingen die beledigend zijn over moslims. In die uitlatingen gaf verdachte aan dat de dood van moslims noodzakelijk en goed is en moorden daartoe een goed middel is.

Het OM vindt dat verdachte door deze uitlatingen aan alle vereisten van het discriminatie-artikel in het Wetboek van Strafrecht heeft voldaan. Hij kan zich niet, zo vindt het OM, beroepen op zijn recht van vrijheid van meningsuiting. `De vrijheid van meningsuiting is een belangrijk recht. Het is echter niet een onbeperkt of onbegrensd recht. De beperking van verdachte's recht van vrije meningsuiting is noodzakelijk in een democratische rechtsorde. De beperking is in het belang van de bescherming van de rechten van anderen, namelijk dat anderen gevrijwaard blijven van uitlatingen die opwekken tot discriminatie. Gelijkwaardigheid is net zo goed een beginsel van een democratie. Het is een beginsel van menselijkheid. Het recht om niet gediscrimineerd te worden, hoeft in dit geval niet te wijken voor het recht van verdachte om zijn mening vrij te kunnen uiten`, aldus de advocaat-generaal op de zitting.

De rechtbank veroordeelde de verdachte, conform de eis van de officier van justitie, tot 60 uur werkstraf. De advocaat-generaal vindt deze straf, gezien de aard en de ernst van het feit, geheel passend maar komt toch tot een iets lagere werkstraf nu er rekening wordt gehouden met het tijdsverloop en de geringe overschrijding van de redelijke termijn. Het OM eiste dan ook een werkstraf van 50 uur.

Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.

Datum: maandag 30 juni 2014, 16:53
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry