Warmste mei mogelijk voorbode van warmste jaar

24/06
2014
Afgelopen mei is volgens de Amerikaanse weerdienst NOAA de warmste meimaand sinds het begin van de metingen. De laatste drie maanden waren al ongewoon warm op onze de planeet.

De gemiddelde temperatuur op aarde bedroeg 15,54 graden. Dat is 0,74 graden hoger dan het gemiddelde van de twintigste eeuw. Op heel veel plaatsen op de wereld was het warmer dan normaal. Het was de 39ste opeenvolgende maand mei die boven het globale gemiddelde van de vorige eeuw lag, en de 351ste maand op rij boven dat gemiddelde.

Amerikaanse klimaatwetenschappers achten de kans groot dat 2014 het warmste jaar wordt sinds het begin van de wereldwijde waarnemingenin1850. De laatste drie maanden waren immers globaal gezien ongewoon warm.

De hoge temperaturen worden in de hand gewerkt door het warme oceaanwater, verklaart de Amerikaanse weerdienst. De gemiddelde temperatuur van het oppervlaktewater steeg tot 0,59 graden boven het gemiddelde van 16,3 graden van de twintigste eeuw.

De opwarming van de oceanen zijn een voorbode van El Niño. Dat weerfenomeen ontstaat door een hogere temperatuur van het water in de Stille Oceaan, maar de gevolgen reiken verder: van modderstromen in de Andes tot extreme droogte in Australië. De vorige warmste jaren in de metingen - 2010 en 1998 - gingen samen met El Niño.

In de zomer van dit jaar is er zo’n zeventig procent kans dat het weerfenomeen zich ontwikkelt, zegt het NOAA. In de herfst wordt dat 80 procent.

Bronnen : MeteoGroup, de Standaard, Science Daily, Noaa.

Datum: dinsdag 24 juni 2014, 08:43
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry