OM: Rwandees kan uitgeleverd worden

23/06
2014
Een 54-jarige Rwandees uit Leusden kan gewoon worden uitgeleverd aan Rwanda vanwege zijn vermoedelijke betrokkenheid bij de genocide in 1994. Dat zei de officier van justitie van het Landelijk Parket vandaag tegen de rechtbank in Den Haag, die deze week een verzoek om uitlevering behandelt.

De opgeëiste Rwandees was secretaris-generaal van een extremistische partij (CDR) die opriep tot geweld tegen Tutsi ‘s. Dat was voor het Openbaar Ministerie reden om onderzoek te doen naar zijn betrokkenheid bij de genocide. In dit Nederlandse onderzoek is bewijs gevonden dat de verdachte via de nationale radio heeft aangezet tot het plegen van genocide.

Eerlijk procesDe Rwandees verzet zich tegen uitlevering. Hij zegt onschuldig te zijn en verwacht in Rwanda geen eerlijk proces te krijgen. Hij vreest voor zijn leven en een onmenselijke behandeling wanneer hij wordt uitgeleverd.

Volgens de verdenking van de Rwandese autoriteiten was de man betrokken bij de voorbereiding en uitvoering van de genocide in zijn eigen wijk in Kigali. Zo zou hij betrokken zijn geweest bij het opstellen van dodenlijsten, de verstrekking van wapens en aanvallen op Tutsi's in de wijk..

Valse stukkenBehalve het Nederlandse OM deed ook de IND onderzoek naar de man. Uit het IND-dossier blijkt dat hij met een valse naam asiel vroeg in België. Nadat hij werd betrapt betuigde hij spijt aan de IND en bracht vervolgens gewoon opnieuw valse stukken in. De IND besloot in 2013 zijn verblijfsvergunning in te trekken.

Volgens de officier van justitie hoeft de verdachte niet te vrezen voor een politiek schijnproces. In een vorige Rwandese uitleveringszaak was daar ook volgens de Haagse rechtbank geen sprake van.

De behandeling van het Rwandese uitleveringsverzoek wordt morgen voortgezet met het pleidooi van de advocaat van de Rwandees. Een uitspraak van de rechtbank wordt volgende maand verwacht.

Datum: maandag 23 juni 2014, 14:41
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Leusden, Rwanda, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry