Frits Bakker: ‘Waarborgen huidig strafproces ook in nieuw wetboek’

19/06
2014
Den Haag ,

“Het is belangrijk dat het Wetboek van Strafvordering wordt aangepast aan de eisen van de moderne tijd. De in honderden jaren opgebouwde normen en waarden van het strafproces moeten in het nieuwe wetboek onverminderd terugkomen. De rechtsbescherming van individuen moet worden gewaarborgd.”

Dat vindt Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak. Donderdag 19 juni is er in Amersfoort een congres waar gesproken wordt over de vernieuwing van het Wetboek van Strafvordering, dat sinds 1926 bestaat.

Foto: Hollandse Hoogte

Regels strafrecht

In het Wetboek van Strafvordering staan alle regels voor het strafproces. Omschreven wordt waar politie, OM, Rechtspraak, Hoge Raad en advocaten zich aan moeten houden, vanaf de opsporing tot en met de uitvoering van de straf. Sinds 1926 is het Wetboek vaak gewijzigd, onder meer door reparatiewetgeving en toevoeging van nieuwe artikelen. Hierdoor is het wetboek een beetje een lappendeken geworden en dit gaat ten koste van de samenhang tussen de verschillende regels. Ook stamt het Wetboek voor Strafvordering uit een tijd dat er van digitalisering nog geen sprake was.

Obstakels

Een belangrijke reden voor de vernieuwing van het wetboek is verder dat de partijen in de strafketen obstakels ondervinden wanneer informatie van de ene partij naar de andere moet. Frits Bakker: “De stroomlijning van de strafrechtketen is belangrijk. Voor de burger zal het nieuwe Wetboek van Strafrecht toegankelijker en begrijpelijker moeten zijn. En voor de partijen die ermee moeten werken, moet het de lastige hobbels weg nemen. Het kan efficiënter, zonder in te leveren op de in eeuwen opgebouwde waarborgen voor een zorgvuldig strafproces.”  

Datum: donderdag 19 juni 2014, 09:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Amersfoort, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry