Rechtspraak 2: 'Ik wraak u!'

10/06
2014
Den Haag ,

Wat doet wraking met een rechter? Dat is het onderwerp van het coververhaal van het magazine  Rechtspraak (pdf, 2,27 mB), dat vandaag is verschenen. Drie rechters waren bereid om te vertellen hoe het voelt om gewraakt te worden, omdat er twijfel was over hun onpartijdigheid. Uit recente cijfers in het Jaarverslag 2013 blijkt dat nadat jarenlang het aantal wrakingen toenam, dit aantal vorig jaar iets is afgenomen. Het gebeurde in 2013 626 keer.

Niet alle rechters ervaren wraking hetzelfde, blijkt uit het verhaal. Waar de één het ervaart als een onverwachte en harde stomp in zijn maag, ziet de ander het als een beroepsrisico.

Interviews

Verder in Rechtspraak een interview met de scheidende Brabantse (pers)rechter Kees Wallis: “Je concurreert met Syrië, een ongeluk en een cavia met vijf poten.” Filmmaker Frans Bromet komt ook aan het woord, onder meer over de serie die hij momenteel maakt over de alledaagsheid van de Grondwet. Bromet is blij dat hij geen rechter is. “Voor de serie Buren ging ik altijd eerst naar de één. Die heeft gelijk, dacht ik dan. Vervolgens ging ik naar de ander. Tsja, en daar zat ook wel wat in.” Bromet vertelt ook dat hij zelf overhoop ligt met zijn beide buren.

Wetenschap

Voorts een verhaal over de zin van wetenschappelijk onderzoek naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van de wetenschappelijke afdeling van de Raad voor de rechtspraak. “Wij moeten met onderzoeken komen waar rechters écht op zitten te wachten”, zegt wetenschappelijk adviseur Suzan Verberk.

Over Rechtspraak

Rechtspraak bestaat sinds 2013 en verschijnt vier keer per jaar. Het blad wordt opgestuurd aan relaties van de Rechtspraak en verspreid via de openbare ruimtes van gerechten en de Juridische Loketten. Het blad is ook  online (pdf, 2,27 mB) te lezen.   

    

Datum: dinsdag 10 juni 2014, 17:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Buren, Gelderland, Wallis

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry