Vrijspraak van doodslag fataal schietincident Made

10/06
2014
's-Hertogenbosch ,

Een 20–jarige man uit Oosterhout is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 360 dagen waarvan 346 dagen voorwaardelijk en een werkstraf van 240 uur voor het doodschieten van zijn vriend op 19 juli 2012 in een woning Made (Noord-Brabant).

Schietincident

De man had samen met twee vrienden een vuurwapen bekeken. Vervolgens pakte de man het vuurwapen van tafel. Omdat even van tevoren de eigenaar van het wapen de patronen eruit had gehaald, dacht hij dat het leeg was. Hij richtte het wapen op zijn vriend en haalde de trekker over. Het bleek dat de eigenaar de patronen weer in het wapen had gedaan. Het slachtoffer is door de kogel in zijn hoofd ter plekke overleden.

Geen doodslag

Het hof ziet geen bewijs dat de man de bedoeling had zijn vriend opzettelijk dood te schieten. Volgens het hof wist de man immers niet dat er kogels in het wapen zaten. In tegenstelling tot de rechtbank Zeeland-West-Brabant spreekt het hof de man daarom vrij van doodslag.

Dood door schuld

Het hof vindt wel dat de man zich erg nalatig en onoplettend heeft gedragen door een vuurwapen op het hoofd van zijn vriend te richten en de trekker over te halen, zonder eerst te kijken of er echt geen kogel in het vuurwapen zat. Het is dus wel zijn schuld dat het slachtoffer door de schotwond is overleden.

Straf

Bij het bepalen van de straf heeft het hof er rekening mee gehouden dat de man in de tijd van het schietincident nog maar net 18 jaar was en dat hij ADHD heeft. Bovendien leed hij aan een posttraumatische stress-stoornis naar aanleiding van alles wat er gebeurd is.

Datum: dinsdag 10 juni 2014, 10:30
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Noord-Brabant, Oosterhout, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry