Potentieel zeer zware buien

09/06
2014
Deze Tweede Pinksterdag is het broeierig warm en is er naast zonneschijn ook bewolking met vanuit het zuiden enkele potentieel zeer forse onweersbuien met risico op zware tot zeer zware windstoten.

Vanochtend vroeg zijn de laatste buienrestanten uit de nacht via het noordoosten het land uit getrokken. Van boven Frankrijk was echter al een nieuwe cluster buien aan het naderen. Via Belgiƫ bereikte ze al in de ochtend het uiterste zuidwesten van het land.

Deze buien trekken in de loop van de middag steeds verder noordwaarts. Daarbij zijn vooral in de zuidoostelijke helft van het land lokaal zware tot zeer zware windstoten mogelijk, tot tussen 80 en 100 kilometer per uur. Zeer plaatselijk zijn eventuele uitschieters tot 130 kilometer per uur mogelijk.

Zowel voor als na de buien bevinden zich opklaringen, waarin de zon een aantal uren schijnt. De warmste lucht bevindt zich daarbij in het oosten en zuidoosten van het land waar het rond 30 graden wordt. Als dat ergens op een officieel station gebeurt, is het voor de eerste keer sinds Pinksteren 1985 dat dit gebeurt. Overigens was dat toen nog wat bijzonderder aangezien Pinksteren toen eind mei viel, eerder dus.

Na passage van de eerste cluster met buien is het naar verwachting nog niet gedaan. Boven Frankrijk en Belgiƫ ontstaan weer nieuwe exemplaren die later vanmiddag en vanavond ook weer ons land aan doen. Met ook dan lokaal forse hagel en zware tot mogelijk zeer zware windstoten.

Datum: maandag 9 juni 2014, 11:42
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Frankrijk

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry