Tegenvallend strandweer en Belgische buien

08/06
2014
Gisteren werd het voor het eerst dit jaar tropisch warm in het zuidoosten van ons land. In Arcen en Ell werd het 30.2 graden, in Maastricht 30.3 en in Eindhoven 30.5 graden. Op het hoofstation in de Bilt werd het uiteindelijk 27.6 graden.

Tegenvallend strandweer

De goede weersvooruitzichten leidde gisteren tot flinke drukte naar de Nederlandse kust. Met een aflandige, oostenwind, liep het kwik ook op de stranden op naar 25 tot 28 graden. Voor veel strandgangers viel het weer ’s middags tegen doordat er vanuit het zuidwesten een dikke band met hoge wolken overtrok. Uit de wolken viel her en der een spatje regen. Dat resulteerde tot een leegloop van de stranden al vroeg in de middag. In de namiddag kwam vanuit het zuidwesten de zon weer tevoorschijn. De belevenis van het weer van strandliefhebbers hangt niet zo zeer af van hoge temperaturen, maar meer van de hoeveelheid zon.

Belgische buien

Ondertussen werd de atmosfeer gisteren steeds onstabieler. Naast de hoge wolken op meer dan 10 km hoogte, ontstonden er op middelbaar niveau op 4 km steeds meer "onrustige" wolken. De zogenaamde kanteelwolken zijn vaak een voorbode van onweer. In Nederland bereikten de meeste wolken net niet het buienstadium, in Frankrijk en België wel! In de namiddag en avond ontstonden er twee flinke buiencomplexen waarvan er eentje even de grens met Zeeland overtrok. De westelijke bui in België produceerde veel regen en bliksemactviteit. De bui die gisteravond over Centraal-België trok was veel actiever. Op de radar was een zogenaamde hook-echo te zien en als je de beweging van de bui volgde, kon je zien dat de bui naar rechts afboog. Dit zijn aanwijzingen dat het niet om een "gewone"bui ging naar over een zogenaamde supercell. Een bui met een eigen organisatie, veroorzaakt door sterke convectie in combinatie met windschering in de atmosfeer. Door de verticale uitgestrektheid van de bui was de ijskap zelfs tot ver in midden Nederland te zien. Van dichtbij, in België zelf zijn zeer indrukwekkende foto’s gemaakt. De gelaagde structuur van de wolken en de uitzakking onder aan de bui (een wallcloud) duiden op een bui met extreem hoge windstoten of zelfs een tornado. Een rotatie is niet waargenomen, maar er zijn wel windstoten van meer dan 55 knopen waargenomen. De bui vertoonde heftige bliksemactiviteit en er vielen hagelstenen ter grootte van golfballen met veel schade. Door een stevige hagelbui werd in Brussel de wedstrijd van de Rode Duivels tijdelijk stilgelegd. De meeste schade werd veroorzaakt in Wingen, Knesselare en Zwevezele. Daar zijn ruiten gebroken, bomen ontworteld en hebben tientallen auto’s schade opgelopen. In de West-Vlaamse gemeente Wingene werd zelfs het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Tijdens het noodweer zijn 5 gewonden gevallen. Twee kregen een beroerte, de andere drie vertoonden snijwonden en verwondingen van hagelstenen. Ook de land- en tuinbouw kreeg de volle laag. Serres en kassen zijn kapot en de gewassen zijn vernield. Vanochtend vroeg was de brandweer nog steeds bezig om mensen en dieren op het droge te krijgen. Wij kunnen in Nederland van geluk spreken. Ook in ons land zou zo’n gevaarlijke bui hebben kunnen vallen. De talrijke buitenfestivals konden tot in de late uurtjes doorgaan.

Saharazand

In ons land trokken afgelopen nacht een paar "gewone" onweersbuien over. Op plaatsen waar een bui viel, kunnen auto’s bedekt zijn met een laagje Saharazand. De warme lucht die ons land gisteren bereikte is afkomstig uit het noorden van Afrika.

Eerste Pinksterdag

De start van de eerste Pinksterdag viel op veel plaatsen tegen. Buienrestanten veroorzaakten op veel plaatsen een bewolkt weertype met af en toe wat regen. Een actievere bui met onweer boven de Ardennen trok in de loop van de ochtend met een enkele onweersklap op het Pinkpopterrein in Landgraaf. De wolken en de regen trekken vanmiddag naar Duitsland. Daarna is het op de meeste plaatsen heel aardig weer. Droog met een afwisseling van zon en wolkenvelden. Het zuidoosten van ons land zit nog in de warme lucht. Het kwik bereikt geen tropische maar wel zomerse waarden (25 graden). Op de stranden is het met een zwakke tot matige noordelijke wind een graad of 20. Maar als de zon schijnt, is het prima strandweer. Tegen het eind van de avond en komende nacht trekt een volgend gebied met buien vanuit het zuiden ons land binnen. Met name in het zuidoosten en oosten kunnen de buien gepaard gaan met onweer, hagel en windstoten.

Tweede Pinksterdag

De start van de tweede Pinksterdag start in het noorden met buienrestanten. In het zuiden begint de dag droog en komt de zon tevoorschijn. Met een naar oost draaiende wind komt net zoals gisteren opnieuw Noord-Afrikaanse lucht binnen. Het wordt warmer dan vandaag, 20 tot 25 graden op de stranden (met een afwisseling van zon en wolken is het strandweer wisselend). In het midden van het land wordt het 27 graden. In Limburg zijn net zoals gisteren tropische temperaturen mogelijk van 30 graden. Vroeger dan vandaag, in de namiddag en avond volgen vanuit het zuiden opnieuw buien. Deze buien hebben de potentie behoorlijk heftig te zijn. Dat wil zeggen dat ze gepaard kunnen gaan met veel regen, bliksem activiteit, hagelstenen van enkele centimeters doorsnede en (zeer) zware windstoten die schade kunnen veroorzaken. Waar de buien naar toe trekken, is pas kort van de voren te zeggen. Geniet van het Pinksterweer, maar houdt vooral morgen de berichtgeving en de radar op weer.nl vanaf de namiddag goed in de gaten.

Bronnen: MeteoGroup, VTM, Gazet van Antwerpen

Datum: zondag 8 juni 2014, 11:44
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: België, Brussel, De Bilt, Duitsland, Eindhoven, Frankrijk, Landgraaf, Limburg, Maastricht, Noord-Brabant, Noordelijke, Utrecht, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry