Opleggen van boete na geautomatiseerde registercontrole op onverzekerde voertuigen akkoord bevonden.

05/06
2014
Leeuwarden ,

Door middel van registervergelijking controleert de Dienst Wegverkeer of motorvoertuigen verzekerd zijn. Als dit niet het geval blijkt te zijn wordt aan de kentekenhouder een boete opgelegd. In de zaak die het hof beoordeelde in het arrest van 20 februari 2014 [ECLI-nummer: ECLI:NL:GHARL:2014:1236] kon niet worden vastgesteld dat de boete voor het onverzekerd zijn van het voertuig was opgelegd door een bevoegde ambtenaar. In de Wet Mulder is bepaald dat overtredingen op geautomatiseerde wijze mogen worden vastgesteld. Maar de wet bepaalt ook dat verkeersboetes alleen mogen worden opgelegd door daartoe aangewezen ambtenaren.

In een nieuwe zaak, waarover het hof vandaag heeft geoordeeld, heeft het openbaar ministerie nadere informatie verschaft over de werkwijze bij het vaststellen van het onverzekerd zijn van het voertuig en het hiervoor opleggen van een boete aan de kentekenhouder.

Op grond van deze nadere informatie stelt het hof vast, dat het verwerkingsproces zodanig is ingericht dat het opleggen van de boetes aan een bevoegde ambtenaar kan worden toegerekend.

Gebleken is namelijk dat het geautomatiseerde proces van de registervergelijking zodanig is ingericht, dat in de gevallen die aan bepaalde kenmerken voldoen en waarvoor een bevoegde ambtenaar vooraf heeft bepaald dat een boete wordt opgelegd de gegevens naar het CJIB worden gestuurd. Dit betekent dat het proces in beginsel geheel geautomatiseerd verloopt, maar dat het de bevoegde ambtenaar is die (vooraf) bepaalt of een  boete wordt opgelegd. Hiermee blijft het opleggen van de boete binnen de grenzen die de wetgever heeft bepaald.

Datum: donderdag 5 juni 2014, 14:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Friesland, Leeuwarden

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry