Tot 7 jaar cel voor leden drugsbende Waalre

03/06
2014
's-Hertogenbosch ,

Zeven leden van een drugsbende uit Waalre hebben in hoger beroep celstraffen gekregen variërend van anderhalf tot zeven jaar voor het plegen van voorbereidingshandelingen voor de productie van synthetische drugs en deelname aan een criminele organisatie. Vier andere mannen zijn hiervan vrijgesproken.

Op 19 december 2012 deed de rechtbank Oost-Brabant uitspraak in deze omvangrijke zaak: de leider werd veroordeeld tot zes jaar cel, negen andere bendeleden tot drie jaar cel en drie mannen werden vrijgesproken. In elf van deze dertien zaken is hoger beroep ingesteld.

Criminele organisatie

Volgens de rechtbank was er geen sprake van een criminele organisatie. Het hof vindt echter dat dit wel degelijk het geval is. De leider van de organisatie is veroordeeld tot zeven jaar celstraf vanwege zijn prominente en coördinerende rol. Hij zette in 2011 laboratoria op in Gastel, Oisterwijk en Weert voor het produceren van stoffen waarmee synthetische drugs kunnen worden gemaakt (precursoren). Daarnaast maakte en leverde hij, samen met een medeverdachte, de apparatuur voor deze laboratoria. Ook zijn achter zijn woning in Waalre onderdelen van een laboratorium voor chemische drugs aangetroffen. Van vier verdachten is niet gebleken dat hebben bijgedragen aan het opzetten van laboratoria. Zij zijn daarom vrijgesproken.

Verdovende middelen

De zeven veroordeelde verdachten hielden zich bezig met het faciliteren van de drugslaboratoria. Ook zouden zij voorwerpen maken voor het omzetten van apaan naar BMK (waaruit amfetamine kan worden gemaakt) en de productie van MDMA. Zowel MDMA als amfetamine zijn illegale verdovende middelen die een groot risico vormen voor de volksgezondheid. 

Straf

Het hof heeft er bij het bepalen van de straf rekening mee gehouden dat veroordeelde mannen op grote schaal hebben bijgedragen aan de voorbereiding van de productie van harddrugs. Die leveren, eenmaal in handen van gebruikers, grote gevaren voor hun gezondheid op. Het hof vindt het van groot belang dat er hard wordt opgetreden tegen personen die feitelijk aan de basis staan van handel in harddrugs en de daarmee samenhangende criminaliteit.

De drugslaboratoria, waar chemische reacties tussen stoffen plaats vinden, leveren (brand)gevaar op voor de omgeving en kans op schade voor het milieu. De mannen, en in het bijzonder de leider, hebben zich om al deze gevolgen niet bekommerd en ook dit heeft het hof laten meewegen bij het bepalen van de straf.

Datum: dinsdag 3 juni 2014, 00:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Limburg, Noord-Brabant, Oisterwijk, Waalre, Weert

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry