Israël haalt omstreden schoolboek terug

19/10
2009
JERUZALEM (ANP) - Het Israëlische ministerie van Onderwijs heeft een schoolboek over geschiedenis teruggehaald, omdat die een passage bevat over ,,de etnische zuivering'' van Palestijnen in de oorlog van 1948. Dat heeft de Israëlische krant Haaretz maandag gemeld. De in Israël omstreden passage staat in een hoofdstuk waarin zowel de Israëlische als Arabische visie wordt gegeven op het vertrek van vele honderdduizenden Palestijnen uit Israël na het ontstaan van de Joodse staat. Volgens Haaretz is niet eerder in een Israëlisch schoolboek geschreven over de Palestijnse visie dat een etnische zuivering heeft plaatsgevonden.

Na het aanpassen van de passage wordt het boek weer beschikbaar gesteld voor scholieren. Tsafrir Goldberg, de auteur van het omstreden hoofdstuk, noemde het terughalen van het schoolboek een ,,onnodige censuur''.

De staat Israël is op 14 mei 1948 uitgeroepen. Na die proclamatie vielen de legers van onder meer Egypte, Jordanië en Syrië Israël aan. Egypte bezette de Gazastrook en Jordaanse troepen nemen de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem over. Honderdduizenden Palestijnen ontvluchten hun land of werden verdreven. Honderden Palestijnse dorpen werden door Israëlische troepen verwoest.

Datum: maandag 19 oktober 2009, 11:48
Bron: Metro Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Egypte, Palestijnse

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry