Eerste internationale natuurkundewedstrijd PLANCKS gewonnen door Nederlandse studenten

26/05
2014
De winnende studenten, Troy Figiel, Ruben Doornenbal, Martijn van Kuppenvelt en Joost Houben, hadden niet verwacht zo hoog te scoren. Toch waren zij met afstand de besten. De eerste prijs bestond uit een geldbedrag van € 2109,14 (h/pi∙1037; h is de constante van Planck), plus een trofee in de vorm van een plank. Op de tweede plaats eindigde ook een Nederlands team, een combinatie van studenten uit Utrecht, Nijmegen en Eindhoven. Derde werd een team van de Jagiellonische Universiteit in Krakau, Polen. De prijzen werden uitgereikt door de Utrechtse Nobelprijswinnaar prof.dr. Gerard ’t Hooft.

Wedstrijd

Aan PLANCKS namen 31 teams van 3 tot 4 studenten uit 13 landen deel. De deelnemers kwamen onder meer uit Montenegro, Oekraïne, en China. Nederland en Hongarije waren met 7 teams het beste vertegenwoordigd. De teams moesten 10 uitdagende opgaven over theoretische natuurkunde maken, die speciaal voor de wedstrijd waren bedacht door wetenschappers van verschillende universiteiten. De jury was erg tevreden met het niveau van de deelnemers, de opgaven waren over het algemeen goed gemaakt.

 

Hawking

PLANCKS werd vrijdagmiddag geopend met een openingssymposium in het Beatrix Theater in Utrecht. Naast Stephen Hawking spraken Nobelprijswinnaar prof.dr. Gerard ’t Hooft en de eveneens veel gelauwerde Duitse fysicus prof.dr. Immanuel Bloch. De komst van Hawking leidde tot een overweldigende belangstelling van het algemene publiek en de pers. De 500 kaartjes voor het algemene publiek waren binnen een minuut uitverkocht. De crew van Hawking, hij kwam naar Utrecht met zes assistenten, gaf na afloop aan blij te zijn met hoe alles geregeld was.

Organisatie

De PLANCKS-organisatie bestond uit 12 studenten van A-Eskwadraat, de studievereniging voor studenten natuurkunde, wiskunde en informatica van de Universiteit Utrecht. Tijdens het evenement zelf hielpen nog eens 26 studenten mee. De voorbereidingen begonnen ruim een jaar geleden.

Voorzitter Niels Schaminée van de PLANCKS-organisatie is trots en tevreden: ‘Zowel het evenement als de wedstrijd zijn erg goed verlopen. We kregen zelfs complimenten van de medewerkers van het Beatrix Theater, waar het openingssymposium plaatsvond. Ook de deelnemers waren heel enthousiast.’

Vervolg

Volgend jaar wordt PLANCKS georganiseerd door studievereniging De Leidsche Flesch van de Universiteit Leiden. De initiatiefnemers hopen dat daarna studenten van een buitenlandse universiteit het stokje overnemen.

Datum: maandag 26 mei 2014, 09:23
Bron: Universiteit Utrecht
Categorie: Wetenschap
Tags: China, Eindhoven, Gelderland, Hongarije, Leiden, Montenegro, Nijmegen, Noord-Brabant, Polen, Utrecht, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry