Amsterdam is uitgeroepen tot Solar City 2014

16/05
2014
Amsterdam en Nijmegen hebben van alle Nederlandse gemeenten de beste resultaten geboekt bij het stimuleren van zonne-energie. De steden zijn uitgeroepen tot Solar City 2014. Dat werd op donderdag 15 mei bekend gemaakt tijdens het Nationale Zonne-energiedebat in Wageningen.

Maarten van Poelgeest, wethouder Klimaat en Energie: ‘Wij zijn zeer vereerd om Solar City 2014 te zijn. We bevinden ons middenin de grote opkomst van zonne-energie. Dat zien we in het hele land, aan al die mooie projecten in andere steden, maar zeer zeker ook in Amsterdam. Deze prijs zie ik dan ook als een erkenning dat we als stad, samen met alle bewoners en ondernemers, de goede weg zijn ingeslagen.'

Burgers en bedrijven
In Amsterdam ligt op dit moment circa 16 megawatt aan zonnepanelen. Dat komt overeen met zo'n 80.000 zonnepanelen. Er liggen al zonnepanelen bij meer dan 2500 Amsterdamse huishoudens en Verenigingen van Eigenaren, bij heel veel scholen en bij steeds meer woningcorporatiewoningen. Ook steeds meer bedrijven kiezen voor zonnestroom. Zo is recent het dak van de Amsterdam ArenA met 4.200 zonnepanelen bekleed.

Zonvisie
De gemeente Amsterdam wil het opwekken van zonne-energie door burgers en bedrijven op grote schaal mogelijk maken. De ambitie is dat in 2020 in Amsterdam genoeg zonnestroom wordt opgewekt voor 45.000 huishoudens. De gemeente en andere overheden helpen om dat mogelijk te maken, maar het zijn uiteindelijk de Amsterdammers die het doen. In Amsterdam hebben we daarom de Zonvisie: zichtbaar maken, informeren, ruimte bieden, afspraken maken, maar ook financieren. Zo wordt er vanuit het Amsterdams Investeringsfonds op grote schaal in geïnvesteerd zonprojecten van Amsterdammers.

Jaarlijkse campagne
De nominatie als Solar City en het Zonne-energiedebat is onderdeel van de SolarDays: de jaarlijkse landelijke campagne ter promotie van zonne-energie. Organisator van de SolarDays is het Klimaatverbond, een samenwerkingsverband van Nederlandse provincies, gemeenten en waterschappen die zich gezamenlijk inzetten voor de energietransitie. Tijdens de Solar Days vinden overal in het land informatiebijeenkomsten, workshops, open huizen en rondleidingen plaats, allemaal in het licht van de zonne-energie.

Meer informatie
Meer informatie over zonne-energie in Amsterdam vindt u op www.amsterdam.nl/zon. Over de Solar Days vindt u meer informatie op http://www.solardays.nl/.

Pb-100

Datum: vrijdag 16 mei 2014, 13:52
Bron: Gemeente Amsterdam
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Gelderland, Huizen, Nijmegen, Noord-Holland, Wageningen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry