Verdachte van mensenhandel langer vast

16/05
2014
Een 31-jarige man zonder vaste woon-of verblijfplaats is op zaterdag 3 mei aangehouden op verdenking van mensenhandel. Donderdag 15 mei 2014 oordeelde de raadkamer van de Haagse rechtbank dat hij nog 30 dagen langer vast moet blijven zitten.

De verdachte werd aangehouden in een woning in Den Haag. De politie was kort daarvoor gewaarschuwd dat op straat een verwarde vrouw zou lopen. Toen agenten ter plaatse kwamen, vertelde de vrouw dat zij onder dwang in de prostitutie moest werken en dat ze de woning waarin zij was ondergebracht had weten te uit te vluchten. In de woning bleken meerdere personen aanwezig te zijn. Een 40-jarige inwoner uit Alphen aan de Rijn, de 31-jarige man en twee vrouwen van 28 en 37 eveneens uit Alphen aan den Rijn. De politie besloot tot aanhouding van alle aanwezigen over te gaan en ook de 24-jarige verwarde vrouw werd meegenomen naar het bureau.

Medewerkers van de afdeling commerciƫle zeden en de vreemdelingenpolitie stelden vervolgens een nader onderzoek in. Daaruit bleek dat de 40-jarige man als klant in het illegale bordeel aanwezig was, de twee andere vrouwen daar werkzaam waren en de 24-jarige vrouw eveneens. De 31-jarige verdachte wordt vooralsnog gezien als verdachte van mensenhandel. De andere verdachten werden in vrijheid gesteld. Voor de 24-jarige vrouw werd opvang verzorgd.

Uit nader onderzoek is vast komen te staan dat de 37-jarige en de 28-jarige vrouw niet onder dwang werkzaamheden in het illegale bordeel verrichtten, maar dat zij van de verdachte een kamer huurden om hun werkzaamheden te kunnen verrichten. De Unit Commerciƫle Zeden van de politie in Den Haag maakt een bestuursrechtelijke rapportage op voor de gemeente Den Haag in verband met het exploiteren van een illegaal bordeel en zet het strafrechtelijke onderzoek naar mensenhandel voort.

Sinds de opheffing van het bordeelverbod is het verboden in Nederland een prostitutiebedrijf te runnen zonder de vereiste vergunning voor een seksinrichting. Dit om het toezicht op de prostitutie te verbeteren. Dit toezicht moet onder meer leiden tot het signaleren en bestrijden van mensenhandel, tot het weren van minderjarigen in de prostitutie, het weren van illegale werknemers en het toezicht houden op de werkomstandigheden.

Mensenhandel is een complex strafbaar feit en een criminaliteitsvorm dat zich kenmerkt als georganiseerd en schimmig. Politie en Openbaar Ministerie treden al jaren streng op tegen mensenhandel en werken zowel op landelijk als lokaal niveau samen met partners zoals gemeente en andere instanties zoals het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) in Den Haag. Binnen het RIEC Den Haag werken de gemeenten, de Belastingdienst, de politie, het Openbaar Ministerie en andere veiligheidspartners samen, om als overheid een effectief antwoord te hebben tegen onder meer deze vorm van georganiseerde criminaliteit. Door deze samenwerking is het mogelijk om criminele organisatiestructuren integraal te analyseren, bloot te leggen en via een bestuursrechtelijke, fiscaalrechtelijke en/of strafrechtelijke weg aan te pakken.

Datum: vrijdag 16 mei 2014, 15:35
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Alphen aan den Rijn, Leiden, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry