OM eist 20 jaar tegen 4e verdachte Purmerlandmoorden

15/05
2014
Het Openbaar Ministerie heeft donderdag tegen de 4e verdachte (Arnold van L.) van betrokkenheid bij de zogeheten ‘Purmerlandmoorden' een celstraf geëist van 20  jaar. Drie mannen werden op 20 december 2011 doodgeschoten bij Purmerland.

Verdachte Arnold van L. zou door het eerste slachtoffer (M.B., hierna te noemen S1) zijn afgeperst, geïntimideerd en mishandeld vanwege een schuld die S1 voor hem op zich had genomen. Arnold van L. wilde dat het gedrag van S1 stopte en vertelde dat onder meer aan medeverdachte Martijn W.

Martijn W. besloot volgens het OM Arnold van L. te helpen. Martijn W. benaderde Rahim D. Rahim D. nam James P. en Thomas L. mee en gedrieën zouden zij de auto waarin S1 met Arnold van L. hebben klemgereden en S1 hebben gedood. Het OM verdenkt Arnold van L. niet van medeplegen van de moord op S1. Arnold van L. wilde zijn probleem met S1 opgelost hebben maar wilde hem niet dood. Daar zijn wat het OM betreft voldoende aanwijzingen voor.

Wel wist Arnold van L. volgens het OM dat er geweld gebruikt zou worden en heeft hij de nodige informatie verstrekt waardoor de moord gepleegd kon worden. Daarmee was hij naar de mening van het OM medeplichtig aan de plannen die Martijn W. had, namelijk S1 ombrengen. Aangezien Martijn W. wordt verdacht van het medeplegen van moord, wordt Arnold van L. verdacht van medeplichtigheid aan het medeplegen van de moord.

Hoewel Arnold van L. bij de moord op S1 een beperkte rol had, houdt het OM hem wel verantwoordelijk voor de dood van de andere twee slachtoffers.  Hij zou de andere verdachten er immers op hebben gewezen dat er even verderop twee mannen stonden te wachten op hem en S1. Dit  betrof twee medewerkers van S1. Arnold van L. vreesde gevaar als hij en S1 niet zouden komen en zou blijken dat S1 was doodgeschoten. Hij wees de anderen op de aanwezigheid van de twee andere slachtoffers en reed voor hen uit, terwijl hij wist dat S1 net was doodgeschoten. Het OM verdenkt Arnold van L. daarom van het medeplegen van twee moorden.

Tot slot vervolgt het OM Arnold van L. ook voor hennepteelt. Het afpakken van de crimineel verkregen winsten (verkregen met een hennepstekkerij in Nijkerk) zal op een later moment geschieden. Van dat specifieke feit zijn meer verdachten, die later op zitting komen.

Het OM heeft in zijn strafeis rekening gehouden met het feit dat deskundigen Arnold van L. verminderd toerekeningsvatbaar achten.

Samengevat Eis van 20 jaar celstraf voor:

Medeplichtigheid aan het medeplegen van de moord op S1

Medeplegen van moorden op tweede en derde slachtoffer

Hennepteelt

Tegen de andere drie verdachten James P., Thomas L. en Martijn W. werd maandag respectievelijk 30, 18 en 18 jaar cel geëist. Een 5e verdachte (Rahim D.) heeft zich bij zijn aanhouding vorig jaar van het leven beroofd. Als hij nog had geleefd zou het OM tegen hem levenslange gevangenisstraf hebben geëist.

Lees ook het uitgebreide persbericht van maandag 12 mei 2014.

Datum: donderdag 15 mei 2014, 15:37
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Gelderland, Nijkerk

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry