Aanhoudingen wegens verdenking facturenfraude

14/05
2014
De afgelopen maanden zijn in totaal vijf personen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij facturenfraude bij de gemeente Amsterdam. Een van de vijf was stagiair bij de gemeente. De vijf mannen, in leeftijd variërend van 20 tot 62 jaar, worden onder meer verdacht van valsheid in geschrift en oplichting in vereniging. Ze zouden in de periode van december 2013 tot medio januari 2014 actief zijn geweest. De vijf personen zijn inmiddels weer op vrije voeten. Wanneer de vijf voor de rechter zullen moeten komen is nog niet bekend.

De fraude betrof facturen van de ene gemeentelijke instelling naar de andere. De zaak kwam aan het licht toen een bank argwaan kreeg en bij de gemeente naar de juistheid van een bankrekeningnummer informeerde. Toen werd duidelijk dat het bankrekeningnummer dat op de factuur stond niet het nummer van de betreffende gemeentelijke instantie was.

Gemeente Amsterdam heeft in januari aangifte gedaan. Het opsporingsonderzoek door de politie leidde naar een stagiair-beveiliger. Deze stagiair onderschepte de originele factuur en overhandigde deze aan de persoon die ervoor zorgde dat het valse bankrekeningnummer op de factuur kwam te staan. De stagiair-beveiliger legde de factuur met het valse bankrekeningnummer vervolgens terug bij de ‘te betalen facturen'. Van de andere drie aangehouden personen hadden er twee de functie van katvanger die zijn bankrekening ter beschikking stelde en bekleedde er één de rol van tussenpersoon.

Datum: woensdag 14 mei 2014, 10:07
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry