Celstraf voor oplichting en diefstal pinpas

13/05
2014
Arnhem ,

De rechtbank Gelderland heeft vandaag een 28-jarige man uit Amsterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk, voor meerdere diefstallen, oplichting en poging tot oplichting. Naast de celstraf moet de man een schadevergoeding betalen aan de bejaarde slachtoffers.

Oplichting

De man had samen met twee medeverdachten bij een seniorenflat aangebeld om een bejaarde bewoner weg te lokken bij zijn huis. Eén van de medeverdachten glipte het huis van het slachtoffer binnen en nam een bedrag van € 1.800,- mee. Op het moment dat het slachtoffer zijn woning weer in wilde, ontstond een handgemeen waarbij het slachtoffer letsel op liep. De rechtbank spreekt de man vrij van dit geweld. Niet is vast komen te staan dat hij hiermee enige bemoeienis heeft gehad. Wel komt de rechtbank tot een veroordeling voor het medeplegen van de brute diefstal. Eén van de twee medeverdachten is inmiddels veroordeeld, een andere medeverdachte is vrijgesproken.

Diefstal

De man is ook veroordeeld voor de diefstal van een pinpas van een oudere man. De man en zijn mededader ontvreemdden de pas en voerden de zogenaamde babbeltruc uit. Ze belden het slachtoffer op en deden zich voor als bankmedewerkers. Ze vertelden het slachtoffer dat zijn pinpas gevonden was en bewogen hem tot het afgeven van persoonlijke informatie, waaronder zijn pincode. Vervolgens pinden ze een bedrag van € 860,-. Hierna belden de man en zijn mededader naar de bank om te proberen de bankmedewerkers te bewegen om het spaargeld van het slachtoffer over te boeken naar de betaalrekening. De bankmedewerkers vertrouwden het niet en deden een melding.

Vertrouwen aangetast

De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij en zijn mededader slachtoffers hebben uitgekozen die bejaard zijn. Deze feiten hebben een groot gevoel van onveiligheid veroorzaakt bij de slachtoffers. Ook hebben ze het vertrouwen van de slachtoffers in de medemens aangetast.

De rechtbank legt aan de man een hogere straf op dan de mededader die reeds veroordeeld is. De rechtbank overweegt dat de man (in tegenstelling tot zijn mededader) volledig toerekeningsvatbaar was toen hij de feiten pleegde.

Datum: dinsdag 13 mei 2014, 09:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Arnhem, Gelderland, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry